Kürt doktorlar: Ankara’nın ilacı Erbil’de!

Erbil (Rûdaw) - Kürt politikacı Dr. Mahmud Osman, Rusya ile Türkiye arasındaki siyasi gerginlik nedeniyle Ankara’nın Kürtler’e muhtaç olacağını söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Dr. Mahmud Osman, “Rusya’yla gerginlik Türkiye’nin konumunu zayıflatacak. Şimdi kısmen daha fazla Kürtleri konuşmaya başladılar. Türkiye Kürdistan’ın gazına muhtaç olacak” dedi.

 

“Türkiye’de kurulan yeni hükümet, Ankara – Erbil ilişkilerini nasıl etkiler?” sorusuna da Dr. Mahmud Osman şu yanıtı verdi:

 

“Hükümet programında ‘diyalog ve siyasi süreç’ diye birşey yok. Maalesef AK Parti’nden bunu beklemiyorduk. Bunun böyle olacağını tahmin etmiyorduk.”

 

Kürt politikacı, Ankara’nın Kürtler’e ve Abdullah Öcalan’a karşı daha yumuşak davranması gerektiğine de vurgu yaptı.

 

Dr. Kako: Erbil doğrudan etkilenir

 

Rûdaw’a konuşan başkent Erbil’deki Özel Sabis Üniversitesi Rektörü Dr. Selahaddin Kako ise, Kürdistan Bölgesi’nin, Türkiye ile komşu olmasından dolayı Ankara - Moskova arasında yaşanan gerginlikten doğrudan etkileneceğini belirtti.

 

Dr. Selahaddin Kako, “Kürdistan Bölgesi özellikle petrol ve doğalgaz başta olmak üzere Türkiye’nin aradığı bir alternatif olabilir. Aynı zamanda Kürdistan Bölgesi, Türkiye’nin ihtiyacı olan pazar da olabilir” diye konuştu.

 

Kürdistan Parlamentosu Enerji Komisyonu üyesi Beyar Doski, Kasım sonunda yaptığı açıklamada, Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, yakın bir zamanda dünya piyasalarına doğalgaz sevketmeye hazırlandığını söylemişti.

 

Bölgenin doğalgaz rezervi açısından zengin olduğunu belirten Doski, “Petrolün yanında doğalgaz geliri de ekonomik sıkıntıları giderecektir” ifadesini kullandı.

 

Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Kasım’da, İstanbul’da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde, doğalgazın Türkiye’ye nasıl ithal edileceğiyle ilgili endişesinin olmadığını, Türkiye’de gerekli altyapının mevcut olduğunu söylemişti.

 

5 trilyon feetküp doğalgaz rezervi

 

Süleymaniye Enerji Komisyonu Başkanı Galip Muhammed, 20 Kasım’da yaptığı açıklamada, “Süleymaniye’de 5 trilyon feetküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Kürdistan Bölgesi’ndeki doğalgazın yüzde 80’i bu bölgede” demişti.

 

Genel Enerji Başkanı Tony Hayward da bölgede 5 trilyon metreküp daha doğalgaz keşfi yapılabileceğini duyurmuştu.

 

Tony Hayward, “Bu miktar önümüzdeki 50 yılda Türkiye’nin tüm doğalgaz talebini karşılamak için yeterli oluyor” demişti. 

 

Türkiye Enerji Bakanlığı'nın Eylül 2015 yılı raporuna göre, ülke 45 milyar metreküpün üstünde doğalgaz tüketiyor.

 

Türkiye içindeki doğalgaz üretimi ise sadece 664 milyon metreküp. Doğalgaz tüketimi en çok elektrik üretimi için kullanılıyor.

 

Türkiye doğalgaz ihtiyacının yüzde 54'ünü Rusya'dan temin ediyor.