LÜBNAN - Rûdaw yoğun bombardıman altındaki antik şehir Baalbek’te

Baalbek (Rûdaw) – Lübnan'ın doğusundaki antik şehir Baalbek, geçen ay İsrail'in en yoğun bombardımanına maruz kalan kent oldu. 250 bin nüfuslu ilçede bombardımanlar nedeniyle 180 bin kişi göç etti.

UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak belirlenen Baalbek ilçesinde hem tarihi alanlar hem de kentte yaşayan siviller İsrail’in yoğrun bombardımanları nedeniyle tehdit altında.

Rûdaw temsilcisi Nwener Fatihi “Rûdawî Emro” programını Lübnan’ın doğusunda yer alan bu kentte sundu, yıkımın ortasında yetkililer ve vatandaşlarla konuştu.

“İnsanlar boşuna öldürülüyor”

İsrail, Baalbek’i “Hizbullah’ın insan kaynağı” olarak nitelendiriyor ve bu nedenle özellikle son bir aydır yoğun bir şekilde hedef alıyor.

Ancak ilçenin muhtarlarından Halil Taha, Baalbek’te insanların çoğunun herhangi bir gücün taraftarı olmadığını savundu.

Programın konuklarından Halil Taha, "Durum kötü. Bu ülke sürekli dış müdahalelere uğruyor. Çoğu ailenin hiç bir taraflar bir bağlantısı yok ama ama evleri hedef alınıyor. Bizans döneminden kalma tarihi eserler bombardımanlarda yok ediliyor. İnsanlar boşuna öldürülüyor” dedi.

İsrail savaş uçakları sadece dün Baalbek ve köylerine 30'u aşkın saldırı düzenledi. Saldırıda aralarında kadınların da olduğu 50'den fazla kişi yaşamını yitirdi, 63 kişi yaralandı.

“Gelen yardımlar çalınıyor”

Bombardımanlardan önce nüfusu 250 bin olan ilçeden 180 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Geri kalanlar ise her gün ölümle ve yoklukla karşı karşıya.

Halil Taha, şu an ilçede kalanlara yeterinde yardım edilmediğini vurgulayarak, “Yardım olarak gelen unlar fırınlara satılıyor. Yardım olarak gelen malzeme, yatak ve battaniyeler çalınıyor" dedi.

 Taha, "Bize yardım eden, bu insanlarla ilgilenen, 20 ton, 50 ton, 90 ton gıda gönderen tüm hayırsever ülkelere teşekkür ediyoruz ama biz gönderilen yardımlardan çeyrek ton bile göremiyoruz" diyerek şikayetini dile getirdi.

“Maddi imkanı olmayan kaçıp gidemiyor”

Muhtar Halil Taha, başlangıçta bazı mahalleleri boşaltmaları konusunda uyarılar aldıklarını ve topluca terk ettiklerini söyledi.

Taha, “Ama uyarı verilen mahallelerin bazılarında hala insanlar var. Bunlar yoksul aileler ve kaçmak için maddi imkanı olmayan insanlar. Çocuklarını götürecek arabaları yok, dolayısıyla nasıl götüreceklerini, nereye götüreceklerini bilmiyorlar” diye konuştu.

 Lübnan resmi ajansı NNA, önceki gün yapılan saldırılardan birinde Baalbek kentindeki Şeykan mahallesinde bulunan ve yoksul ailelerin yaşadığı eski bir evin hedef alındığını ve bu saldırıda 10 kişinin öldüğünü duyurdu.

Muhtar Halil Taha, “İlçeden kaçamayanlar duvarların arkasında saklanıyorlar. Bazıları ölü gibi yaşıyor ve Allah’a şükrediyor" dedi.

Tarihi alanlar tehdit altında

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) bombardımanlar nedeniyle acil toplantı çağrısı yaptı.

UNESCO Kültür Varlıklarını Koruma Özel Komitesi’nin 18 Kasım’da toplantı düzenlemesi bekleniyor.

Toplantıda Baalbek’in askeri saldırılara maruz kalan kültürel miraslara uygulanan ‘gelişmiş koruma’ statüsüne alınması görüşülecek.

Kızılay kıt imkanlarla yardım dağıtıyor

Baalbek'in kuzey batısındaki Hamra tapınağında acil durum komitesi üyesi olan ve Lübnan Kızılay’ı ile çalışan Rabi Saade, "Biz Kızılay olarak yaklaşık 12 bin mülteciyi barındırıyoruz. 2 bin 500 mülteci Kızılay kamplarına yerleştirildi, geri kalanı ise hanelere dağıtıldı. İsrail ordusunun ilerlemesi nedeniyle 4 günde 20 bin kişi Kızılay kamplarına sığınmak zorunda kaldı” diye anlattı.

Rabi Saade, “Çoğunluğu dernek ve STK olmak üzere birçok yerden yardım aldık. Bunları Kızılay Merkezinde topluyor ve tüm üslere, göçmenlerin barındığı tüm hanelere dağıtıyoruz. İnsanlar gelip malzemelerini alıyor, biz de bu insanların biraz daha rahat edebilmesi için temiz su ve temizlik malzemeleri sağlıyoruz” dedi.

"Devlet hiçbir şekilde yakıt imkanı sağlamıyor ve savaş başladığından beri devletten hiçbir yardım almadık" diyen Saade, mevcut yardımların da en fazla bir hafta yeteceği ve insanların aç ve susuz kalacağı uyarısında bulundu.

İsrail'in, Lübnan'ın güneyinin ardından diğer bölgelerine yönelik geniş kapsamlı saldırılarının başladığı 23 Eylül'den bu yana, Beka Vadisi'nde yer alan ve "dünyanın en görkemli tapınak şehri" olarak kabul edilen Baalbek onlarca kez İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu.

Geçmişi yaklaşık 3 bin yıl öncesine dayanan tarihi Baalbek kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.