Aksa Tufanı’nın birinci yılında Netanyahu savaşın ismini değiştirdi

09-10-2024
Etiketler İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Aksa Tufanı Hamas Gazze
A+ A-

Haber Merkezi - İsrail ile Hamas arasında Gazze'de savaşın fitilini ateşleyen saldırıların üzerinden bir yıl geçerken, Netanyahu bu savaşın adını “Kıyamet Savaşı” olarak değiştirdiğini söyledi. Taraflar arasında ateşkes ihtimali ise oldukça uzak.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te “Aksa Tufanı” saldırılarının ardından İsrail, Gazze'yi bombalamaya başladı. Hamas bu saldırıda 1.200 kişiyi öldürmüş, 250 kişiyi de rehin almıştı. İsrail’in saldırılarında ise bugüne dek, Gazze Şeridi'nde on binlerce kişi öldürüldü, çok daha fazlası yaralandı.

“Bu savaşın adını ‘Kıyamet Savaş' olarak değiştirmek istiyorum”

7 Ekim’in birinci yılında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabine toplantısında yaptığı konuşmada “7 Ekim'den bu yana var olmak için savaş yürütüyoruz ve ben bu savaşın adını ‘Kıyamet Savaş' olarak değiştirmek istiyorum. Düşmanlarımıza ve onların şer eksenine karşı verdiğimiz savaş, geleceğimizi güvence altına almanın ve güvenliğimizi sağlamanın ön şartıdır” dedi.

“Hamas’ın sonunu getirmeden bu savaşı bitirmeyeceğiz”

Natanyahu, “Tüm hedeflerimize ulaşmadan, Hamas’ın sonunu getirmeden, tüm rehinelerimizi canlı veya ölü olarak geri getirmeden bu savaşı bitirmeyeceğiz” diyerek savaşı sürdürme niyetinde olduklarını bir kez daha vurguladı.

Hamas çatışmaları sürdürme kararı aldı

Orta Doğu daha kötü bir savaşın, yaygın, derin ve daha yıkıcı bir çatışmanın eşiğinde bulunuyor. İsrail, Hamas'ı ateşkes görüşmelerini bozmakla suçluyor. ABD medyası Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar’ın Katar'daki hareketin yetkililerine çatışmayı sürdürme çağrısında bulunduğunu öne sürdü.

Hamas, savaşın tırmanması ile İsrail üzerindeki baskının artıracağını, İsrail'in ateşkese ve Gazze'den çekilmeye zorlanacağını savunuyor.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde’nin açıklamaları da Sinvar’ın bu yöndeki çağrısını doğruluyor.

Ebu Ubeyde, Aksa Tufanı saldırısının birinci yıldönümü münasebetiyle yayınladığı 25 dakikalık videoda, "Zafer, uzun süreli bir yıkım savaşında düşmanla mücadele etmeyi sürdürmekten geçiyor. Nitekim düşman düşmanlığını sürdürmeye karar vermiştir” dedi.

İsrail ordusu geçtiğimiz yıl 40 binden fazla Hamas hedefini imha ettiğini ve yaklaşık 5 bin tünel çıkışını bulup imha ettiğini açıkladı. Ayrıca bu savaşta 726 İsrail askeri öldü, 4 bin 500'den fazla asker yaralandı, 300 binden fazla yedek asker geri çağrıdı. Bu savaş ayrıca İsrail ekonomisine büyük zarar verdi.

“Savaşın birinci yılında ateşkese ilişkin herhangi bir emare yok”

Analist Joseph Featherman, “Savaşın birinci yılında ateşkese ilişkin herhangi bir emare yok. Bu süreçte ateşkes bir tarafa bırakılabilir. İsrailli rehinelerin iadesi için kamuoyunda da Tel Aviv yönetimi üzerinde çok fazla baskı var” diye konuştu.

İsrailliler, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesi talebiyle bir yıldan bu yana başkent Tel Aviv ile Batı Kudüs'te çeşitli gösteriler düzenliyor.

Hamas ise tüm bu olanlardan Netanyahu'yu sorumlu tutuyor.

“Netanyahu isteseydi tüm esirlerinizi parayla bile canlı olarak geri alabilirdi”

Hamas daha önce, "Esirlerin durumu ve takası konusunda işgalci yetkililere ve esir yakınlarına şunu söylüyoruz: Netanyahu isteseydi tüm esirlerinizi parayla bile canlı olarak geri alabilirdi. Şubu bilmelisiniz ki tutuklularınızın kaderi işgalci hükümetin kararına bağlıdır” açıklamasını yaptı.

Lübnan’da yeni bir savaş cephesinin açılması, Gazze'de ateşkes görüşmelerine açılan kapıyı kapattı ve barış şansını daha da zora soktu.

Bir yandan Netanyahu'nun siyasi kaderini savaşın devamına bağladığı söyleniyor, öte yandan Sinvar'ın ateşkesin hemen ardından en iyi ihtimalle Gazze'yi gizlice terk etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli