Hamas-İsrail savaşı birinci yılına girdi
Erbil (Rûdaw) - Hamas'ın 7 Ekim’de 'Aksa Tufanı' adı altında İsrail'in Gazze kentine başlattığı saldırı ardından İsrail’in başlattığı saldırılar birinci yılına girdi.
İsrail ile Hamas arasındaki savaştan bir yıl sonra İsrail, Filistinli grubun savaşçılarının yüzde 60'ını öldürdüğünü açıkladı.
Saldırıdan saatler sonra İsrail Başbakanı Netanyahu halka verdiği mesajda, "İsrail vatandaşları, savaştayız. Hamas, İsrail'e ve halkına ani ve vahşi bir saldırı başlattı" ifadelerini kullandı.
İsrailli yetkililere göre Hamas’ın ‘Aksa Tufanı’ adı verdiği saldırıda bin 139 kişi öldü, 200 bin kişi yerinden edildi
Filistinli militanlar tarafından 250 kişi rehin alındı, bunlardan 117'si kurtarıldı, 72'si öldürüldü.
Aynı gün İsrail Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı ve aynı ayın 13'ünde Filistin topraklarına kara saldırısı başlattı.
Gazze Şeridi sağlık departmanına göre bir yıldır devam eden İsrail saldrılarında 41 bin 870 kişi öldü, 97 bin 166 kişi yaralandı. İki milyondan fazla insan yerinden edildi.
İsrailli yetkililer Hamas savaşçılarının yüzde 60'ından fazlasını öldürdüklerini ileri sürdü.
Savaşın başlamasından bir gün sonra Lübnan Hizbullahı, İsrail ordusunun mevzilerine sınırlı füzeler ateşlemeye başladı. Karşılıklı İsrail ile Hizbullah arasında roket atışları devam etti.
27 Eylül’de Lübnan’a yönelik hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü.
1 Ekim'de İsrail güney Lübnan'a kara operasyonu başlattı.
İsrail bombalamaları Lübnan'da 2 bin 360 kişinin ölümüne, 9 bin 600 kişinin yaralanmasına, bir milyon 250 bin kişiyi yerinden etti.
Hizbullah'ın saldırıları 60 binden fazla İsrailliyi yerinden etti ve dokuz İsrail askeri öldürüldü.
İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, saldırılarda 440 Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü ileri sürdü.
Savaşa 31 Ekim'de dahil olan Husiler, Filistinlilere destek mesajı vererek Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı ticari gemileri hedef aldı.
Saldırıların birçok firmanın tedarik zincirini kırılma noktasına getirmesi ve petrol fiyatlarını etkilemeye başlaması üzerine, Husilere karşı, Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde çok uluslu görev gücü kuruldu.
Amaç Aden Körfezi ve Kızıldeniz'de istikrarı yeniden tesis etmekti.
Husiler gemilere 130 saldırı düzenledi ve İsrail'e 220'den fazla füze ve insansız hava aracı ateşledi.
İsrail, Husi mevzilerini iki kez, ABD ve müttefiklerini ise altı kez bombaladı.
Hamas'ın Tahran'daki siyasi bürosu eski başkanı İsmail Haniye, Beyrut'ta Hizbullah genel sekreteri Hasan Nasrallah ile Suriye ve Lübnan'da çok sayıda Devrim Muhafızları yetkilisinin öldürülmesi İran'ı cevapsız bıraktı.
İran, sonuncusu bu yıl 1 Ekim'de olmak üzere İsrail'e iki füze saldırısı düzenledi; İsrail misilleme tehdidinde bulunuyor.