Rûdaw muhabiri Gazze'de: 'Bu kadar ciddi bir meydan okuma görülmedi'

08-10-2023
Muhammed Salim
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Gazze İsrail Hamas Aksa Tufanı Savaş
A+ A-

Muhammed Salim / Rûdaw

Gazze (Rûdaw) - Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları bu sabah erken saatlerde Gazze’nin doğusundaki Yahudi yerleşim birimlerine sızdı. Öte yandan Gazze Şeridi’nden İsrail’e binlerce roket fırlattı.

Saldırılar İsrail’de şok etkisi yaratırken Hamas “Aksa Tufanı” adıyla İsrail’e karşı askeri operasyon başlattığını açıkladı.

Gazze'de bulunan Rûdaw muhabiri Muhammede Salim, Filistinli yetkili ve uzmanların görüşünü aldı.

Rûdaw’a konuşan Hamas Sözcüsü Abdullatif El-Kanu, "Aksa Tufanı Operasyonu, İsrail'in Filistin halkına yönelik artan saldırılarına bir yanıt olarak ve halkımızı bu sağcı İsrail hükümetinin saldırılarından ve işgalinden korumak için gerçekleştirildi. Aynı zamanda Mescid-i Aksa'yı desteklemek ve zafere ulaştırmak, bölünmeyi ve Yahudileştirmeyi önlemek ayrıca İsrail hapishanelerindeki kahraman tutsaklarımıza zafer kazandırmak amacıyla başlatıldı" dedi.

Hamas ile İsrail güçleri arasında doğrudan çatışmalara ve karşılıklı bombardımanlara yol açan savaşta şu ana kadar her iki taraftan da yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Yazar ve siyasi gözlemci Usame Afifa, “Gazze, kamuflaj ve yanıltma gibi bazı askeri taktiklerin ilk kez kullanıldığı, Arap-İsrail tarihte benzeri görülmemiş bir şekilde İsrail’e sızmayı başardığı niteliksel ve tarihi bir operasyonla uyandı" yorumunu yaptı.

Mısır’ın 1973’te başlattığı askeri harekattan bu yana Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e karşı ilan ettiği Aksa Tufanı kadar ciddi bir meydan okuma görülmedi.

Şueyba Cephesi liderlerinden Muhammed El-Hul da “Filistin Savunma Kuvvetlerine desteğimizi yineliyor ve İsrail'in hesaplarını bozan bu mübarek saldırıları övüyoruz. Bu saldırıların, İsrail'in Filistin topraklarımızdaki varlığına, Kudüs'teki halkımıza ve İsrail hapishanelerindeki mahkumlarımıza yönelik ihlallerine karşı verilen normal tepkinin bir parçası olduğunu yineliyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail savunma bakanlığı da Hamas'ın "İsrail devletine yönelik en büyük saldırıyı başlattığını" duyurdu. İsrail savaş uçakları, misilleme saldırılarında Gazze'nin merkezindeki bir çok binayı hedef aldı.

Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı askeri operasyon Filistin ile İsrail yeni bir savaşın fitilini ateşledi. Ancak savaşın ne zaman ve nasıl biteceğini ve nasıl sonuçlanacağını şimdiden kimse kestiremiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli