İsrailli akademisyen Irak'ta kayboldu: Netanyahu Hizbullah'ın kaçırdığını açıkladı

Erbil (Rûdaw) – Irak Hükümeti Sözcüsü  birkaç ay önce Irak'ta bir İsrail-Rus vatandaşı akademisyenin kaçırıldığı  iddiasıyla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Basın Ofisi, üç aydır kendisinden haber alınamayan İsrail-Rus kadın akademisyen Elizabeth Tsurkov'un Irak'ta Şii milis grubu Ketaib Hizbullah (Hizbullah Taburları) tarafından kaçırıldığını duyurmuştu.

Irak Hükümet Sözcüsü Basım el-Awadi bir basın açıklamasında kaçırıldığı iddia edilen İsrail-Rus akademisyenin Irak  Hizbullah Taburları tarafından kaçırılması iddiasına ilişkin gelen soruya olay hakkında soruşturma açıldığını söyledi.

Awadi, soruşturmaların niteliği hakkında daha fazla açıklama yapmadı ve hükümetin konuyla ilgili tutumunu ancak soruşturmayı tamamladıktan sonra açıklayacağını kaydetti.

Öte yandan Irak Hizbullah Taburlarının Güvenlik İşleri Başkanı ve Sözcüsü, güçlerinin Bağdat'ta bir Rus-İsrail akademisyeninin kaçırılmasıyla ilgisi olduğuna ilişkin iddiaları yalanladı.

İran'a yakın bir Şii silahlı grup olan Irak Hizbullah Taburlarının Güvenlik İşleri Başkanı ve Sözcüsü dün yaptığı açıklamada, "Siyonist varlığın başbakanının Irak'ta bir İsrail güvenlik görevlisinin yakalandığını kabul etmesi çok tehlikeli bir duruma işarettir ve bu durum ciddiyetle ele alınmalıdır. Uzman güvenlik teşkilatları da bu varlıkla bağlantılı ağları ifşa etmeli ve onları adalete teslim etmelidir” ifadelerini kullandı.

Irak Hizbullah taburu yetkilisi, akademisyen kadının yanlarında olduğunu yalanlayarak şunları dile getirdi:

"Irak'taki Siyonist esir veya tutsakların akıbetini kamu yararı doğrultusunda, onlara yönelik muameleyi kriminalize eden ve yasaklayan bir ülkede suç mafyasının, hareketlerini kolaylaştıranların niyetlerini ortaya çıkarmak için çabalarımızı yoğunlaştıracağız.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Elizabeth Tsurkov adlı bir İsrail-Rus vatandaşının üç aydır Irak'ta kayıp olduğunu, ancak şimdi canlı bulunduğunu ve Iraklı Hizbullah savaşçıları tarafından tutulduğunu duyurdu.

Başbakanlık ofisi, "Tsurkov hala yaşıyor ve onun kaderinden ve güvenliğinden Irak'ı sorumlu tutuyoruz" dedi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "Tsorkov, Princeton Üniversitesi adına doktora araştırması için kendi isteği üzerine Irak'ı ziyaret eden bir akademisyen" ifadelerine yer verildi.

Twitter'da aktif olan Tsurkov, en son Aralık ayında tweet atarak Suriye'de Türkiye'nin desteklediği silahlı gruplarla ilgili araştırmasına ilişkin yazdığı yazının linlkini vermişti.