Azerbaycan'da cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi başladı

07-02-2024
Etiketler İlham Aliyev Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
A+ A-

Haber Merkezi - Azerbaycan'da erken cumhurbaşkanı seçimi için oy kullanma işlemi başladı.

Azerbaycanlılar, yeniden aday olan mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de dahil toplam 7 aday arasından, 7 yıl Azerbaycan'ı yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanıyor.

Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı. Cumhurbaşkanı seçimi için yurt içi ve yurt dışında 6 bin 500 sandık kuruldu. Son verilere göre ülkede 6,5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları, oylarını yaşadıkları ülkelerdeki Azerbaycan büyükelçiliklerinde kurulan sandıklarda kullanabilecek.

Seçimi farklı uluslararası örgüt ve ülkelerden yaklaşık 800 yabancı, 90 bin yerli gözlemci izliyor. Yerli basının yanı sıra yaklaşık 200 yabancı gazeteci de seçimi takip ediyor.

Oy verme işlemi yerel saatle 19.00'da sona erecek.

Seçimde Yeni Azerbaycan Partisinin adayı mevcut Cumhurbaşkanı Aliyev'in yanı sıra Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev ile bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuat Aliyev yarışıyor.

Karabağ’da da sandıklar kuruldu

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaş sonrası sınırları içerisine aldığı bölgelerde de sandıklar kuruldu..

Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da, bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetimin başkenti Hankendi'de, Hocalı'da, Hocavend'de, Ağdere'de, Ağdam'da, Cebrayıl'da, Fuzuli'de, Zengilan'da, Gubadlı'da, Laçın'da ve Kelbecer'de 22 binden fazla seçmen Azerbaycan Cumhurbaşkanını seçebilmek için oy kullanabilecek.

Cumhurbaşkanı seçiminin 7 yılda bir yapıldığı Azerbaycan'da son seçim, 11 Nisan 2018'de yapılmıştı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, erken cumhurbaşkanı seçiminin 7 Şubat'ta yapılmasına ilişkin karar almıştı.

Babasından sonra cumhurbaşkanlığı koltuğunu devralan ve Batı tarafından “otokrat” olarak değerlendirilen 62 yaşındaki Aliyev, 20 yıldır aralıksız ülkeyi yönetiyor.

Azerbaycan’dan başkanlık süresi 2016 yılında kabul edilen anayasa reformuyla beş yıldan yedi yıla çıkarıldı.

AGİT Azerbaycan'daki seçim koşullarından hiç bir zaman tatmin olmadı

Seçimlerde Aliyev kazanırsa, ülke yönetiminde ikinci yedi yıllık dönemine başlayacak.

2018 yılındaki yarışta Aliyev oyların yüzde 86’sını alırken, AGİT, "gerçek rekabetin" bulunmadığı ve "kısıtlayıcı bir siyasi ortamda" gerçekleştiği gerekçesiyle seçim koşullarına ciddi eleştiriler yöneltmişti.

Aliyev, geçen yıl aralık ayında yayınladığı kararnameyle 2025 yılında düzenlemesi öngörülen seçimin bu yıl 7 Şubat’ta yapılmasına karar verdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli