Kaani ve Safieddine nerede?

1 saat önce
Etiketler İsmail Kaani Haşim Safieddine Lübnan İsrail Kayıp Hizbullah
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin, Beyrut'taki son görünümünden bu yana ortadan kaybolması üzerine akıbeti hakkında spekülasyonlar artıyor. Bazı raporlar, Kaani'nin Hizbullah'ın üst düzey ismi Haşim Safieddine ile birlikte öldürülmüş olabileceğini öne sürdü.

Amerikan ve İsrail medyasına göre, Kaani geçen hafta Beyrut'taydı. İsrail'in hava saldırılarında yüzlerce Hizbullah üyesini öldürmesinin ardından örgüte yardım etmek için bölgede bulunduğu belirtildi.

The Times of Israel'e göre, İran Devrim Muhafızları'ndan adı açıklanmayan bir yetkili, Kaani'nin durumu hakkında bilgi verilmemesinin ordu içinde endişe ve kargaşaya yol açtığını ifade etti.

Kaani'nin akıbetinin belirsizliğinin, özellikle Orta Doğu'daki gerginliğin arttığı bir dönemde Devrim Muhafızları arasında "korku" yarattığı iddia edildi.

İsrail ordusu, 1 Ekim'den bu yana Lübnan'a yönelik kara operasyonunda 400'den fazla Hizbullah militanını öldürdüğünü açıkladı.

İsrail ayrıca, Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Beyrut'un güneyini birkaç kez bombaladı. En şiddetli saldırılardan biri geçen hafta gerçekleşti ve bu saldırıda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın muhtemel halefi Haşim Safieddine'in hedef alındığı iddia edildi.

Ajans France Press'e (AFP) konuşan üst düzey bir Hizbullah kaynağı, cuma günü sabaha karşı Beyrut'un güneyine yapılan büyük saldırının ardından Safieddine ile iletişimin kesildiğini bildirdi. Ancak Hizbullah daha sonra yaptığı açıklamada, "Hizbullah kaynağı" diye bir şey olmadığını ve görüşlerini resmi açıklamalarla duyurduklarını açıkladı.

Hizbullah kaynağı AFP'ye, Safieddine'in saldırı sırasında "Hizbullah'ın istihbarat başkanı" olarak bilinen Hacı Murtaza ile birlikte olduğunu söyledi.

Diğer taraftan, İsrail'in 12. Kanalı'nın bir raporunda, olasılıklardan birinin Kaani'nin de Safieddine ile birlikte hedef alınan yerde olabileceği öne sürüldü.

Kaani, 2020 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın emriyle Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınında bir drone saldırısıyla öldürülen Kasım Süleymani'nin yerine geçti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli