PYD ile Türkiye arasında uzlaşma yok

06-10-2014
Rûdaw
Etiketler IŞİD PYD Türkiye tampon bölge Kürdistan Bölgesi Barzani Müslim Öcalan
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in Ankara’ya yaptığı kritik ziyaretin perde arkası da netleşmeye başlıyor. Türk medyasına yansıyan haberlere göre Müslim, Türkiye’den PYD’ye silah yardımında bulunulmasını istedi ve "tampon bölge" uygulamasına karşı çıktı. Türkiye ise kantonları istemediğini belirtti ve PYD'ye “Esad yönetimiyle ilişkini kes” mesajını verdi. Milliyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş taraflar arasında henüz bir uzlaşmanın olmadığını yazdı.

 

Görüşmenin perde arkasını yazan Aydıntaşbaş, Türkiye’nin PYD’ye doğrudan ya da örtülü silah yardımı yapma seçeneğini gündemine almadığını belirtti. Bu konuda askerin ve Çankaya’nın çekinceleri olduğunu ve hukuken böyle bir yardımın mümkün olmayacağını ifade eden Aydıntaşbaş, şunları yazdı:

 

“Bu durumda Ankara’nın PYD’yle yaptığı temaslarda masaya koyduğu ‘havuç’, üçüncü tarafların (Batı ya da Irak’taki bölgesel Kürt yönetimi) PYD’ye yardım ulaştırmasındaki vetoyu kaldırmak. Mesela Erbil’in ya da Batı’nın PYD’ye silah yollamasına göz yummak.

 

Salih Müslim’e sunulan bu...

 

Ama karşılığında Ankara PYD’nin önüne yüksek bir fatura koyuyor. Türkiye şu zamana kadar PYD’nin Suriye’deki ‘demokratik özerklik’ deneyimine ‘nötr’ davrandı. Şimdi PYD’den bu konuda taviz vermesi; ilan ettiği ‘kanton’ yapısından geri adım atması; Suriye’nin yönetim biçimiyle ilgili konuları gelecekte Suriyelilerle birlikte almasını istiyor.”

 

Ayrıca PYD’den Kandil’den ziyade İmralı’dan gelen mesajlara daha dikkatli kulak kabartması isteniyor...
İşte Ankara ve PYD arasındaki pazarlıkta temel başlıkla bunlar... Henüz bir uzlaşı yok.”

 

Hürriyet gazetesi ise, Müslim’in ziyaretinde ele alınan konuları “PYD’ye yakın takip” olarak değerlendirdi. Gazete, Türkiye’nin bundan sonra PYD’nin Esad rejimiyle ilgili tutumunu ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne ilişkin yaklaşımını yakından izlemeye alacağını yazdı. Gazete, Müslim’in temaslarında Türkiye’nin talepleriyle örtüşen “bazı garantiler” verdiğini belirtti.

 

Akşam gazetesi ise görüşmenin HDP aracılığıyla gerçekleştiğini ve Türkiye’nin Müslim’e 5 mesaj verdiğini yazdı. Gazetenin haberine göre o mesajlar şunlar:

 

-Şam rejimiyle her türlü bağlantı kesilmeli.

 

-IŞİD ve Esad’a karşı Özgür Suriye Ordusu’yla birlikte hareket edilmeli.

 

-Tampon bölge Kuzey Suriye’deki Kürtler’in güvenliği için gerekli.

 

-Türkiye’nin Suriye topraklarında kalmak gibi bir niyeti yok.

 

-Defacto yapılanmalar kabul edilemez. Suriye’nin geleceğini halkı belirlemeli.”

 

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre ise Müslim, Ankara’ya “Türk askerinin Suriye topraklarına girmesini istemiyoruz. Ama IŞİD’e karşı silah ve lojistik desteğe ihtiyacımız var” dedi. Gazete, Ankara’nın silahların PKK’nın eline geçmesi ve Türkiye’ye yönelik teröre neden olması kaygısını ve özerk bölge oluşumuna itiraz ettiğini belirtti.

 

Sabah gazetesi ise görüşmenin ardından “Kobani’ye yaşam koridoru” açıldığını yazdı. Gazete, “PYD’nin Suriye’ye yönelik tutum değişikliğiyle birlikte Kobani’ye yardım TIR’ları yola çıktı. Bölgeye Kürt yönetimi de destek verecek” bilgisini verdi. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli