Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Beyrut’u ziyaret etti

06-08-2020
Rûdaw
Etiketler Emmanuel Macron Lübnan Fransa Beyrut Limanı
A+ A-

Haber Merkezi - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan'a "koşulsuz" yardıma öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. 

Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gelen Macron, mevkidaşı Mişel Avn ile patlamanın yaşandığı Beyrut Limanı'nı ziyaret etti.

"Lübnan'ın yalnız olmadığını" söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı, "Şu anda Lübnan'a koşulsuz şekilde yardıma öncelik verilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Macron ülkedeki krizin derinliğine vurgu yaparak, bunun Lübnanlı yetkililerle açık bir diyalog vesilesi olduğunu kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca Lübnan'a uluslararası yardımın koordine edilmesi için girişim başlatacağı sözünü verdi.

Macron Lübnan için bir kalkınma anlaşması istiyor

DW Türkçe, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Lübnan'ın karşı karşıya kaldığı insanlık dramından çıkışını mümkün kılacak bir kalkınma anlaşması hedeflediğini yazdı.

Haberde, Macron’un bunun temelini oluşturacak bilgiyi sağlamak ve görüşmeleri yürütmek üzere Beyrut'a gittiğini yazdı.

Fransa'nın hedeflediği kalkınma anlaşmasının taraflarının kimler olacağı ve uluslararası toplumun dahil edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, uzun süredir siyasi ve ekonomik krizde olan ülkeyi reformlar yapmaya çağırmıştı. Lübnan, 1943 yılına kadar Fransa'nın sömürgesi olduğundan iki ülke arasında bugün hala yakın bir siyasi bağ bulunuyor.

Beyrut’taki patlama

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlama sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 137'ye yükseldiğini, yaklaşık 5 bin yaralı ve onlarca kayıp olduğunu açıklamıştı.

Patlamanın etkisiyle büyük zarar gören Beyrut Limanı, Lübnan'da tahıl, gıda maddeleri ve ilaçların tutulduğu en büyük depolama alanı olarak kullanılıyordu.

Lübnan, patlamanın öncesinde de büyük bir ekonomik krizle mücadele ediyor, geniş çaplı gösterilere sahne oluyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli