İsrail ordu sözcüsü: Gazze'de ölüm oranı çok olumlu

05-12-2023
Etiketler İsrail Hamas Gazze Şeridi
A+ A-

Haber Merkezi - İsrail ordusu, Gazze'deki ölü sayısının sivil/savaşçı oranını açıkladı. Buna göre bir Hamas savaşçısının öldürülebilmesi için iki sivil öldürülüyor. İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus bu oranın “son derece olumlu” olduğunu iddia etti.

AFP haber ajansının Pazartesi günü üst düzey İsrailli askeri yetkililerin yabancı medyaya verdiği bir brifinge dayandırdığı haberine göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze'de her Hamas militanına karşılık yaklaşık iki sivilin öldürüldüğüne inanıyor.

İsrail ordu sözcüsü sözcüsü Jonathan Conricus, CNN'e yaptığı açıklamada, Gazze'de öldürülen her Hamas militanına karşılık iki Filistinli sivilin ölmesi oranının "son derece olumlu" olduğunu söyledi ve şehir savaşının zorluklarını anlattı.

Sözcü Conricus, bildirilen zayiat oranını doğrulayarak, "Bu oranı bir ordu ile sivilleri canlı kalkan olarak kullanan bir terör örgütü arasında kentsel arazide yaşanan diğer çatışmalarla karşılaştırırsanız, bu oranın muazzam, son derece olumlu ve belki de dünyada eşi benzeri olmayan bir oran olduğunu görürsünüz” diye konuştu.

Hamas'ın kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucunda 15 bin 899 kişi hayatını kaybetti, 42 bin kişi de yaralandı. Ölenlerin yüzde 70'inin kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtiliyor. Bakanlık siviller ve militanlar arasında ayrım yapmıyor.

“Rakamlar aşağı yukarı doğru”

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da bir basın toplantısı sırasında ordunun "binlerce teröristi" öldürdüğünü öne sürdü. AFP'nin haberine göre, ismi açıklanmayan İsrailli bir askeri yetkili, 5 bin civarında Hamas militanının öldürüldüğüne dair haberlerin sorulması üzerine, "Rakamlar aşağı yukarı doğru" yanıtını verdi.

Çatışmalar devam ederken gerçek ölü sayısının kamuoyunda tartışılandan daha da yüksek olabileceğini belirten ABD'nin Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf şunları söylemişti:

"Herhangi birimiz için kayıpların oranının ne olduğunu değerlendirmek çok zor. Açıkçası çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Ve belki de açıklanandan daha da yüksek olabilir. Bunu ancak silahlar sustuktan sonra öğreneceğiz."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli