Hewraz Huseyin
Erbil (Rûdaw)– Suriye’de üretilen Captagon uyuşturucu hapının en büyük pazarı Suudi Arabistan. Uyuşturucu hapların güzergahında Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak da var.
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Narkotik Suçlarla Mücadele birimi sınırda gerçekleştirdiği operasyonda binlerce Captagon uyuşturucu hap ele geçirdi. Güvenlik güçleri bu tip uyuşturucu haplarının kriz başladığı günden beri Suriye’de üretildiğini ve kaçak yollarla ülkeye sokulduğunu açıkladı. Açıklamaya göre uyuşturucu tüccarlarının ödediği vergi ülke bütçesinin üç katı.
29 Ekim’de Lübnan İçişleri Bakanlığı ülke çapında düzenlenen operasyonlarda çok sayıda uyuşturucu hap ele geçirildiğini duyurdu. Operasyonda Beyrut Limanı'ndan Sudan’a gönderilmek istenilen 5 milyon 500 bin adet "Captagon" hap ele geçirildiği kaydedildi.
İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi operasyona ilikin başken Beyrut’ta basına yaptığ açıklamada " Captagon haplarının körfez ülkelerine geçişini önleyebiliriz. Ben söz verdim. İç güvenlik güçleri ve istihbarat dairesi bu kötü hapların ihracatını önlememe yardım ediyor " dedi.
Kaçakçılar, Captagon haplarını taşımak için kaçakçılar, meyve ve sebzeler, çay kartonları, beton parçaları, un levhaları ve hatta evcil hayvanlar kullanıyor. Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, 2020'de Lübnan'da 7.362 uyuşturucuyla ilgili vaka tespit edildi.
Rojava’da artık Kürtlerin kontrolünde olmayan Efrin'deki Captagon kaçakçısı gruplar, işlerini ve Captagon'u müşterilerine nasıl dağıttıklarını anlatıyor. Türkiye'nin ana pazarları olduğunu söylüyorlar. Türkiye İçişleri Bakanlığı, yalnızca 2021'de 26 bin kişiyi uyuşturucu madde ticareti suçlamasıyla tutuklandığını açıklamıştı.
Bir Captagon kaçakçısı, "Bazen Türkiye'ye kargo gönderiyoruz. Türkiye pazarı bizim için arka planda önemli bir alan çünkü Türkiye sınırı boyunca çalışıyoruz" diyor.
Başka bir Captagon kaçakçısı ise şunları söylüyor:
"Buradaki, Humus ve Şam'daki silahlı gruplarla iyi ilişkilerimiz var. Hapları dördüncü ordu birliğinden alıyorlar. Aralarında anlaşma var. Ellerine para verirsen artık çalışmaya başlıyorlar. Rejimin dördüncü ordu birliğinden Captagon elimize ulaştığında paketli olduğu için herhangi bir müdehalede bulunmuyoruz. "
Kaçakçıların bahsettiği Suriye dördüncü ordu birlikleri, çok önemli bir ticaret bölgesi olan Lübnan ile olan açık sınırın çoğunu kontrol ediyor. Ve birlik Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad tarafından komuta ediliyor; Lübnan Hizbullahı ile iyi bir ortaklığı var.
Bazı kaçakçılara göre Mahir Esad'ın askeri birliği ticaretin ana motoru.
İngiliz ordusunun CHACR Araştırma Enstitüsü ve Uluslararası Operasyonlar Analizi ve Araştırma Merkezi, bu ticaret ağının başında Suriye'deki Esad'ın kardeşinin olduğna işaret ediyor ve Lübnan Hizbullah'ını Lübnan sınırındaki kaçakçılığa sponsor olmakla suçluyor.
Captagon hapları, daha önce IŞİD üyeleri tarafından kullanılan bir enerji maddesi olrrak nam saldı. Hap, kullanıcıya aşırı fiziksel güç veüç günden fazla aktif olma ayrıca uykusuz kalma yeteneği sağlıyor. İlacın %80'i Suriye'de üretilmekte ve Türkiye, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan ve Suudi Arabistan'a kaçak yollarla geçiriliyor.
Kaçakçılar, uyuşturucu ticaretini bu ülkelerdeki en az 50 üst düzey yetkili tarafından yürütüldüğünü söylüyor. Resmi rakamlar uyuşturucu ticaretinden en az 10 milyar dolar para elde ediliyor ve her geçen gün uyuşturucu ticareti ağı sürekli genişliyor. Yalnızca 2021'de 400 milyondan fazla hap ele geçirildi ve bu sayının bu yıl çok daha fazla olması bekleniyor.
Lübnan'ın Suriye sınırındaki kaçakçılar tarafından bir ticaret yolu olarak görülen Bekaa Vadisi'nde Lübnan sınır muhafızları yüzlerce kilogram Captagon ve çok sayıda hap yapım ekipmanı ele geçirdi.
Hapı üreten cihaz Çin'de üretiliyor ve fiyatı 2.500 dolar; Saatte binlerce hap yapabilir ve hapı tanımlamak için üzerinde iki ay boyunca silinmeyen hapın tanınması için "Ebu Hilalain" damgası vuruluyor.
Sınır muhafızlarından birkaç kilometre ötede Lübnanlı bir kaçakçı, Captagon'u Bekaa bahçelerinden geçirerek üretim maliyetinin ve Captagon'dan kazanılan paranın çok büyük olduğunu söylüyor ve kimsenin bu hapların yayılmasının engellenebileceğine inandığını dile getiriyor.
Captagon kaçakçısı, "Sonu yok. Captagon ticareti asla durmayacak. Nesiller boyu devam edecek. 180 milyon dolarlık bir sevkiyat için sadece 10 milyon dolar maliyetiniz oluyor. Mallarınızı üst üstte yakalansa da, hep kazanıyorsunuz hiç zarar etmiyorsunuz" diyor.
Captagon kaçakçılığı o kadar güçlendi ki Suriye’ye sınır ülkeler kontrol noktalarında ve sınır muhafızlarının odak noktası haline geldi. Ancak uyuşturucuyu dolaşımında rol alanlara göre hapların çoğu Suriye'den Suudi Arabistan'a götürülüyor.
Lübnanlı kaçakçı "Suudi pazarı en güçlüsü. Buradan Dubai'ye, oradan Suudi Arabistan'a ya da Suriye'den Ürdün'e, oradan Suudi Arabistan'a gidiyor. Afrika'dan Suudi Arabistan'a kadar. Hepsi Suudi Arabistan'a gidiyor. Orada çok talep var " diyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre 2015-2019 yılları arasında Ortadoğu'da ele geçirilen uyuşturucuların yarısından fazlası Suudi Arabistan'daydı. Suudi yetkililer bu bilgiyi inkar etmiyorlar, ancak Hizbullah'ı kaçakçılıkta önemli bir rol oynamakla suçluyorlar.
Suudi Uyuşturucu Kontrol Genel Dairesi sözcüsü Mohammed Nucaydi yaptığı açıklamada, "Krallığımızın memurları son altı yılda birkaç kaçakçılık girişimini durdurdu ve Lübnan’dan gelen 600 milyon amfetamin hapı ele geçirdi. Hizbullah terör örgütü milisleri bu kaçakçılığın baş mimarı" dedi.
Irak'ta Captagon uyuşturucu kullanıcılarından nasibini alan ülkeler arasında. Bir videoda Irak Uyuşturucu ile Mücadele Müdürlüğü'nün Bağdat'ta 300 kilo Captagon'a el koyduğu görülüyor.
Vidoda memur, son iki yılda 20 bin uyuşturucu kullanıcısını ve bu yılın ilk yedi ayında bin 431 satıcıyı tutukladığını söylüyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın