3 ÖNGÖRÜ - İran ve Rojhılat / Kim kazanır - Kim kaybeder?

04-07-2016
HÊMİN XOŞNAW
Etiketler KDP-İ İran Rojhılat Nihat Ali Özcan Mehmet Yanmış İlhami Işık
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Uzmanlar, Kürdistan Demokrat Partisi - İran’ın (KDP – İ), İran’a karşı başlattığı silahlı mücadelenin, Tahran yönetimini zayıflatacağını öngörüyor.

 

Rûdaw, İran ve Rojhılat’taki (Doğu Kürdistan) gelişmeleri 3 isme sordu.

 

Analist - yazar İlhami Işık, herkesin içişlerine karışan İran’ın işine de birilerinin karışacağını belirterek, şunları söyledi:

 

“Ama bunun Türkiye tarafında yapıldığını sanmıyorum. İran’ı kendi içerisinde problemli hale getirmek konusunda birileri bu adımı atabillir. Ama İran KDP’si zaten Kürt meselesi nedeniyle bu işe girişti. KDP – İ en eski örgüt ve liderleri İran tarafından suikastlerle katledildi. Yıllarca Irak’ta kaldılar.”

 

Suriye’de 600 bin insanın ölmesinin, Irak’ta yaşanan acıların ve Bağdat’ın Kürtler’in haklarını vermemesinin temel sorumlularından birinin İran olduğunu söyleyen Işık, “Silahlı mücadele veren bir örgütün varlığı İran’ın bölgedeki konumunu zayıflatır” dedi.

 

Irak ve Suriye mesajı

 

Dr. Nihat Ali Özcan ise, İran rejimine karşı silahlı saldırıların, Tahran’ın gerek Kürdistan Bölgesi’nde, gerekse Suriye’de aktif hale gelmesinin ve politik istikararı bozmasının bir sonucu olabileceğini kaydetti.

 

Dr. Özcan, “Ancak İran’a Suriye ve Irak’tan uzak durması için verilmiş bir mesaj gibi de görünebilir” dedi. 

 

KDP - PKK rekabeti

 

Dr. Mehmet Yanmış ise, “Türkiye İran'ın PKK’ye destek verdiğini ve Suriye politikasını tıkadığını düşündüğü için KDP üzerinden İran’da bir problem çıkarmak istemiş olabilir” dedi ve şunları ekledi:

 

“Bu KDP açısından da önemli. Çünkü Rojava’da geç kalındı ve PKK erken hamle yaparak burada gücü ele geçirmeye, uluslararası güçleri arkasına almaya başladı. Aslında 1-2 yıl önce, ‘PKK İran’da büyük bir eylem başlatacak’ diye bayağı önemli birinden bişeyler duymuştum. Ama İran PKK’yi Türkiye'ye saldırttı ve tehlikeyi savdı.

 

Şimdi bence, KDP İran’da hamle fırsatını PKK’ye bırakmak istemiyor. KDP, İran’ı da PKK’nin kontrolüne bırakırsa Kürt toplumunda etkisini kaybeder.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli