Suriye Dışişleri: Şam-Ankara diyaloğunun tek şartı işgal ettiği topraklardan çekilmesidir

04-06-2024
Etiketler Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad Şam Ankara
A+ A-

Haber Merkezi - Suriye Dışişleri Bakanı, Suriye-Türkiye diyaloğunun temel şartının Ankara'nın “işgal ettiği” Suriye topraklarından çekilmeye hazır olduğunu duyurması olduğunu söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, İranlı mevkidaşı İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bagheri Kani ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Şam'da düzenlenen ortak basın açıklamasında konuşan Suriye Dışişleri Bakanı “Suriye-Türkiye diyaloğunun temel şartı, Ankara’nın işgal ettiği topraklarımızdan çekilmeye hazır olduğunu beyan etmesidir” dedi.

Suriye resmi ajansı SANA’da yer alan habere göre Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, “Türkiye’nin işgal altındaki topraklarımızdan çekilme ve terör örgütlerine verdiği desteği durdurma konusundaki kararlılığını yansıtan kesin Türk taahhütlerini görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı ise şunları söyledi:

“Bugün Suriye’ye, Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ve arkadaşlarının şehadeti olayında bizimle dayanışmalarından dolayı İran hükümeti ve halkı adına Suriye hükümetine ve halkına şükranlarımı ve takdirlerimi iletmek için geldim.”

Bakiri Kani, İran ve Suriye’nin yakın ilişkilere sahip müttefikler olduğuna ve bölgede istikrarın temel direkleri olarak görüldüklerine dikkat çekti.

Bakiri Kani ayrıca, “İran, İsrail işgaline karşı direnişin her zaman olduğu gibi dimdik yanındadır… Siyonist oluşumun Gazze Şeridi’nde Filistin halkına karşı işlediği suçlara son verilmeli ve onlara koşulsuz insani yardım ulaştırılmalıdır ” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Suriye'de istikrar sağlanıncaya ve siyasi çözüme ulaşılıncaya kadar Suriye'nin çekilme şartının yerine getirilmeyeceğini defalarca dile getirmiştir.

Türkiye'nin Suriye'deki ilişkilerin normalleşmesinin temel koşuluna ilişkin son tutumu, Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, ülkesinin "güvenlik yeniden sağlanır sağlanmaz ve Suriye hükümeti ile muhalefet yeni bir anayasa ve seçimler üzerinde anlaşmaya varır varmaz Suriye'deki askeri varlığı sona erdirme sözü verdiğini" açıklaması oldu.

Güler, o dönemde "Bu koşulların Suriye'deki çatışmanın sona ermesinin önünü açabileceğini" açıklayarak, Türkiye'nin "başka bir ülkenin topraklarını istemediğini" vurguladı.

2011'deki olayların patlak vermesinden bu yana Türkiye, açıkça Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın muhaliflerinin yanında yer aldı.

Bunun sonucunda Türkiye-Suriye ilişkileri kesildi ancak son dönemde iki taraf da kademeli normalleşme olasılığını konuşmaya başladı.

Aralık 2022'de Türkiye ile Suriye savunma bakanları arasında 11 yıl aradan sonra ilk görüşmeler Rusya'da yapıldı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad daha önce yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'den çekilmesinin Şam ile Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için gerekli bir şart olduğunu söylemişti.

TSK güçleri, muhalif Suriye Ulusal Ordusu'na bağlı gruplarla işbirliği içinde yürüttüğü çok sayıda askeri operasyonun ardından özellikle Rojava’nın çeşitli sınır bölgelerinde askeri üsler kurarak bir kaç yeri kontrol etmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli