İsrail, Hamas'ın elindeki 4 rehinenin daha öldüğünü duyurdu

04-06-2024
Etiketler İsrail Hamas Esir Gazze Filistin
A+ A-

Haber Merkezi - İsrail ordusu Gazze'de Hamas'ın elinde olan dört rehinenin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, "Ordu, Haim Perry, Yoram Metzger, Amiram Cooper ve Nadav Popplewell'in akrabalarına artık hayatta olmadıklarını ve cesetlerinin Gazze'de Hamas tarafından tutulduğunu bildirdi" denildi.

Ordu, söz konusu esirlerin daha önce Hamas tarafından yayınlanan videolarda canlı olarak görüntülendiğini  aktardı.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari ayrı bir açıklamada, "Gazze'nin Han Yunus bölgesinde Hamas'a yönelik operasyonumuz sırasında dört rehinenin de öldürüldüğüne inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.

İsrailli Rehineler ve Kayıp Aileler Kampanya Grubu ise, "İsrail hükümeti, hem hayatta kalan hem de ölü tüm rehineleri müzakere etmek ve iade etmek için bir heyet göndermeli" açıklaması yaptı.

7 Ekim saldırılarında Hamas mensupları  en az 240 İsrailli ve yabancıyı Gazze Şeridi'nde esir aldı.

Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hamas arasında üç aşamadan oluşan sekiz aylık savaş için yeni bir ateşkes önerisini açıkladı; Ateşkes, Filistinli rehine ve mahkumların serbest bırakılması, Gazze'nin yeniden inşası ve yüzde 75'i yerinden edilmiş insanların geri dönüşü İsrail tarafından reddedildi.

Ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması

24 Kasım 2023’te Hamas ve İsrail ateşkes ve rehine değişimi konusunda anlaşmaya vardı.

İlk konvoyda Filistin hareketi 13 İsrailli rehineyi, İsrail ise 39 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı.

Hamas savaşçıları, dört günlük ateşkesin ikinci gününde 13 İsrailli ve dört Taylandlı rehineyi serbest bıraktı; Karşılığında İsrail tarafından 39 Filistinli mahkum serbest bırakıldı.

Üçüncü konvoyda İsrail ordusu, Hamas'ın 14'ü İsrailli, ikisi Taylandlı ve biri Rus olmak üzere 17 rehineyi Kızıl Haç'a teslim ettiğini söyledi. İsrail 39 mahkumu serbest bıraktı.

Ateşkesin sona ermesinin ardından Katar arabuluculuk yaptı ve ateşkesin süresini iki gün daha uzattı.

Dördüncü konvoyda İsrailli yetkililer 33 Filistinli mahkumun, Hamas'ın ise 11 İsrail vatandaşının serbest bırakıldığını duyurdu; Serbest bırakılan rehinelerin toplam sayısı 69 ve 150 tutukluya ulaştı.

Böylece, İsrail ile Hamas arasında yedi günlük ateşkes sırasında 105 İsrailli ve yabancı rehine, İsrail tarafından ise 240 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı; 750 tır da yardım malzemesi Gazze'ye girdi.

İsrail hükümetine göre Gazze'de 130 rehine kaldı, ordu ise 85 kişinin hâlâ hayatta olduğuna inanıyor..

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli