Mattis: Menbic’de Türkiye ile ortak devriye için eğitim başladı

02-10-2018
Rûdaw
Etiketler Jim Mattis ABD Türkiye Suriye Menbic
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye ile birlikte Suriye'nin kuzeyindeki Menbic’de ortak devriye için eğitimlerin başladığını açıkladı.

 

Mattis, Amerikan ordusunun Türk eğitmenlerle çalışmalarını sürdürdüğünü, bir sonraki aşamada Türk askerleriyle birlikte birkaç hafta sürecek bir eğitim yapılacağını, Türkiye'deki eğitim süreci bitince ortak devriyenin başlamasını beklediklerini söyledi.

 

Ortak devriyenin ay sonunda başlaması öngörülüyor.

 

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da geçen ay yaptığı açıklamada "Çok yakın bir zamanda da müşterek eğitim ve devriye faaliyetleri başlayacak" demişti.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo ile Haziran ayında Washington'da yaptığı görüşmelerde, Menbic’de güvenlik ve istikrarın sağlanması için bir yol haritası belirlediklerini açıklamıştı.

 

Çavuşoğlu açıklamasında "PKK/PYD-YPG bölgeden temizlenecek ve baskı ile kentlerini terk eden Münbiçliler şehirlerine geri dönecektir. Bu işbirliği diğer bölgelerde de devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.

 

Şu an Türk ve Amerikan askerleri Menbic bölgesinde ayrı ayrı devriye görevi yapıyor.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri de 18 Haziran'da yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Menbic arasında kalan hatta bağımsız devriye faaliyetlerine başlandığını duyurmuştu.

 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da Haziran ayında yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye kontrolündeki bölgeleri Menbic’den ayıran hatta devriye nöbetlerinin koordineli ama bağımsız yürüdüğünü belirtmişti.

 

AA: TSK ile ABD'nin ortak eğitim çalışmalarında son aşamaya gelindi

 

Öte yandan AA’nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberde, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ABD silahlı kuvvetleri unsurları tarafından Menbic’de yapılması planlanan ortak devriye görevine ilişkin çalışmaların devam ettiği belirtilti.

 

TSK ve ABD unsurlarının Menbic’deki ortak devriye görevine ilişkin birlikte yapacakları eğitimlere yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindiği, eğitimlerin çok kısa sürede başlaması için gerekli adımların atılmakta olduğu  bildirildi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli