ABD'li yetkili: İsrail ateşkes konusunda ikna oldu, top Hamas'ta

02-03-2024
Etiketler İsrail Hamas Ateşkes ABD Gazze Şeridi
A+ A-

Haber Merkezi - ABD'li bir yetkili, İsrail'in Gazze'de altı haftalık ateşkesi kabul ettiğini ve topun artık Hamas'ta olduğunu söyledi.

Yetkili medyaya, "Ateşkesin yürürlüğe girmesi için Hamas'ın artık tutukluları serbest bırakması gerekiyor" dedi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla medyaya konuşan, "Anlaşmanın bir çerçevesi var. İsrailliler bunu bir şekilde kabul etti" dedi.

Yetkili, "İsrailliler anlaşmanın maddelerini imzaladılar ve artık top Hamas'ın sahasında" ifadelerini kullandı.

Hamas'tan bir heyetin ateşkesi görüşmek üzere Cumartesi günü Kahire'yi ziyaret etmesi planlanıyordu.

Filistin hareketine yakın bir kaynak, heyetin geçen ay Paris'te İsraillilerle tartışılan öneriye "resmi bir yanıt" vereceğini söyledi.

Mısırlı, Katarlı ve Amerikalı arabulucular haftalardır Hamas ile İsrail arasında çatışmaların kutsal Ramazan ayından önce sona erdirilmesi için bir anlaşmaya varmaya çalışıyorlar.

Mısır medyası, arabulucuların "Gazze için ateşkes müzakerelerine Pazar günü Kahire'de devam edeceklerini" bildirdi.

Washington ve Doha, ateşkesin önümüzdeki günlerde yeniden sağlanacağı yönündeki iyimserliğini dile getirdi.

Ancak Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ordusunun gıda ve insani yardım alırken 100'den fazla Filistinli sivili öldürmesinin ardından ateşkesin daha fazla geciktirilmemesi gerektiğini söyledi.

Perşembe günü Beyaz Saray, rehinelerin serbest bırakılmasının "Gazze'de derhal ateşkese ve altı haftalık direnişe yol açacağını" söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e göre İsrail şu ana kadar Gazze Şeridi'nde 25 binden fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 30 bin 320 sivili öldürdü.

Gazze savaşı, Hamas savaşçılarının Ekim ayında Gazze Şeridi çevresindeki yerleşimlere saldırmasının ardından başladı. İsrail ordusuna göre o gün çoğu sivil olmak üzere bin 160 kişi öldürüldü.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli