ABD'nin Deyrezor ve Haseke'deki üslerine füzeli saldırı

01-11-2023
Etiketler ABD üsleri Haseke Deyrezor Füzeli saldırı İran destekli gruplar Suriye DSG
A+ A-

Haber Merkezi - Suriye'nin Deyrezor vilayeti ile Rojava’nın Haseke kentindeki ABD güçlerinin konuşlandığı üslerine saldırılar devam ediyor.

ABD ordusunun Deyrezor’un Ömer petrol sahası ile Haseke’deki Şeddadi üslerine karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırı gerçekleştirildiği bildirildi.

Saldırıda üslerin çevresine düşen roketlerin olduğu bilgisi alınırken herhangi bir can kaybı bilgisi bulunmuyor.

30 Ekim’de ABD güçlerinin Deyrezor'da konuşlandığı Al Omar petrol sahsıyla Koniko doğal gaz üssüne roket saldırısı düzenlenmiş, ardından aidiyeti bilinmeyen savaş uçakları, Deyrezor’un El Bukemal ilçesi ile Havicet Haşşam köyündeki iran destekli gruplara hava saldırıları düzenlenmişti.

Suriye'de son günlerde Tenef bölgesi, Irak sınırına yakın Malikiyye ilçesi, Haseke iline bağlı Şeddadi ilçesi ve Deyrezor ilindeki ABD ordusunun konuşlandığı üslere, aidiyeti bilinmeyen silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırılar düzenleniyor.

Fırat Nehri'nin doğusunda kalan Deyrezor toprakları, ABD destekli Demokratik Suriye Güçlerinin kontrolünde, nehrin batı yakasındaki il merkezi ve diğer kırsal bölgeler ise Suriye güçleri ve İran destekli grupların kontrolünde bulunuyor.

İran destekli gruplar, Fırat Nehri'nin doğu yakasındaki ABD üslerine zaman zaman roket ve SİHA'larla saldırılar düzenliyor.

19 Ekim’den bu yana 17 saldırı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 19 Ekim'den bu yana “Uluslararası Koalisyon” üslerine yönelik 17 saldırıyı gözlemlediğini duyurdu. Bu saldırıların 4'ü Ürdün-Suriye sınırındaki El Tanef üssüne, 5'i Al-Omar petrol sahası üssüne, 3'ü Koniko gaz sahası üssünde, 1'i Derik şehrinin kırsalındaki Rubarba'daki Amerikan üssüne, 2'si Kharab Al-Jir Barrela üssünde ve 2'si Şeddadi üssüne gerçekleşti.

Bazı kaynaklara göre Suriye ve Irak’ta son günlerde düzenlenen füzeli saldırılarda 24 ABD askeri yaralanırken bir sivilin ise hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

Ancak bu iddia ABD yönetimince doğrulanmadı.

İran'ın mesajları

İran devlet televizyonu 19 Ekim'de, İsrail'in, Gazze'ye saldırılarının durdurulmaması halinde Tahran'ın "direniş güçleri" olarak adlandırdığı bölgedeki müttefikleri tarafından nasıl saldırıya uğrayabileceğini anlatan bir haber yayınlamıştı.

Görüntülü haberde, İsrail'in kuzeyden Hizbullah, doğudan Irak ve Suriye'deki milis güçlerle güneyden de Yemen'deki Husiler tarafından füzeler ve insansız hava araçlarıyla eş zamanlı hedef alınacağı harita üzerinde gösterilmişti.

İran, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının durdurulması için birçok kez en üst düzeyde çağrıda bulunmuştu.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, 17 Ekim'deki bir konuşmasında, İsrail'in saldırılarının devam etmesi halinde "direniş güçlerinin" harekete geçeceğini söylemişti.

Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da 19 Ekim'de yaptığı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmalarının bölgeye yayılma ihtimalini dillendirmişti.

İran; Lübnan Hizbullahı, Suriye ve Irak'ta desteklediği milisler ve Yemen'deki Husileri "direniş güçleri" olarak adlandırıyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli