DİYARBAKIR - ‘14. Diyarbakır Karpuzu Tanıtım Etkinlikleri’ yapıldı, kadın çiftçi birinci oldu

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır'da "14. Diyarbakır Karpuzu Tanıtım Etkinlikleri" yapıldı.

Diyarbakır Belediyesi tasarruf tedbirleri kapsamında bu yılki karpuz festivalini iptal etti. Ancak Diyarbakır Ziraat Müdürlüğü ve Valiliğin işbirliğiyle küçük bir etkinlik gerçekleştirdi.

Karpuz ağırlık yarışmasında 48 kilo 700 gramlık karpuzla çiftçi İkram Atlı birinci, 48 kilogramla Adil Aydın ikinci, 45 kilo 500 gramla Mehmet Atlı üçüncü oldu. Yarışmada dereceye giren üreticilere ödülleri verildi.

Etkinliğe katılan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, “Lokman Hekim, Diyarbakır karpuzu yiyenlerin hastalanmayacağını söylemiş. Bu değerli tarım ürününün geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu etkinlik, Diyarbakır karpuzunun tanıtımı amacıyla yapılıyor ve çiftçilerimizin, Diyarbakır karpuzu üretimine devam etmesi için düzenleniyor. Coğrafi işarete sahip olan Diyarbakır karpuzu, şehrin ana simgesi olarak her yıl bu ayda, Diyarbakır'ın adını ve sesini tanıtmak amacıyla bir festivalle tanıtılıyor” diye konuştu.

"Seni bir bebek gibi büyüttüm"

Karpuz ağırlık yarışmasında birinci olan kadın çiftçi İkram Atlı şunları söyledi:

“2 ayda büyüdü. Vallahi çok zahmet çektik büyütürken. Bazen altına bez koyuyorduk, üzerine de naulon çekiyorduk. Biraz büyüyünce de sulamaya başladık. Sonra büyüyünce biraz yere gömdük. Ondan sonra bakımını yapıp, etrafını çapaladık, sulamasını yaptık. Hayvanlar falan yemesin diye başında nöbet tuttuk. Gözümüz üzerindeydi. Bir bebek gibi bakıyorduk.”

Yarışmanın ikincisi Adil Aydın da “Bugün bir kadın birinci oldu. Bu hizmeti hep kadınlar yapıyor. Biz erkekler gidip biz yaptık diyoruz ama aslında kadınların emeğidir” dedi.

Yarışma ve etkinliklerin ardından en büyük üç karpuzun sahiplerine, Diyarbakır Valisi tarafından para ödülleri verildi.