Soran’da Tel Khalaf öncesi döneme ait önemli keşif

29-05-2022
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Soran Tel Khalaf Arekoloji
A+ A-

Soran (Rûdaw) – Soran Bağımsız İdaresi’nin kuzeyindeki bir höyükte aylardır kazı yapan Kürt ve İspanyol arkeologlar, Tel Khalaf öncesi döneme ait yaşam izlerine rastladı.

Soran Bağımsız İdaresi’ne bağlı Bana Khelk köyünde bir höyükte Kürt ve İspanyol arkeologların aylardır yaptığı kazılarda Tel Khalaf öncesi döneme ait  önemli bulgular elde edildi.

Kazı çalışmasını yürüten ekip, Bana Khelk köyünün tarihte önemli bir ticaret ağının parçası ve tarihi bir Neolotik  köyü olduğunu söylüyorlar. Arkeologlar, bölgede etkileyici mimari becerilere ve Tel Khalaf kültürünün geniş bir ticaret ağına dair kanıtlar buldular.

Halaf kültürü, MÖ 6100 ile MÖ 5100 yılları arasında süren tarih öncesi bir dönemdir. Mario Liverani'nin The Ancient Near East kitabına göre; bu dönem, daha önceki Çömleksiz Neolitik döneminden sonra devam eden bir gelişmeydi ve esas olarak bugünkü Türkiye ile  Suriye sınırı ve Kürdistan Bölgesi’nde bulunuyordu.

Höyükte Barselona Özerk Üniversitesi ve Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi'nden ortak ekipler kazı çalışması yapıyor.

Rûdaw'dan Bahtiyar Kadir'e konuşan Selahaddin Üniversitesi öğretim görevlisi Neriman Khana Rahim, "Keşfedilen parçalar, özel maddeler kullanılarak akademik ve bilimsel bir şekilde bir araya getirilecek" dedi.

Daha önce aynı ekipler tarafından alanda insan, hayvan, mühendislik ve astronomik oymalar içeren çok sayıda çanak-çömlek keşfedilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli