Keçi ve koyun aşkından melez yavru doğdu: Kuzu mu, oğlak mı?

Haber Merkezi - Almanya'nın Flensburg bölgesinde bir çiftlikte ilginç bir olay yaşandı. Burenzie türü ve süt keçisi karması erkek keçi “Rune” ile altı yıllık Moorschnucke dişi koyun “Selma”nın çiftleşmesinden melez bir yavru dünyaya geldi. Keçi babadan koyun anneden dünyaya gelen melez yavruya “Flumo” adı verildi.

Bu nadir çiftleşmeden yani koyun ve keçi karışımından dünyaya gelen türe ise “Schiege” ismi veriliyor.

"Flumo"nun yaklaşık beş ay önce Mart ayında ortaya çıkan bu sıra dışı çiftleşmenin sonucu dünyaya geldiği belirtiliyor.

Kuzu mu, oğlak mı: “Flumo” keçi gibi meliyor

Çiftlik sahibi Dag (57), 27 yıldır hobi olarak tavuk, keçi ve koyun besliyor.

Doğan melez yavrunun kuzu mu oğlak mı olduğu hala bir muamma.

Küçük yavru Flumo'nun kahverengi benekli beyaz kürkü var; tıpkı yıllardır evin arkasındaki merada küçük bir koyun sürüsüyle yaşayan teke Rune gibi. Sürüdeki diğer olası baba tek koçun ise koyu renkli kürkü bulunuyor.

Dag, “'Flumo'nun' tüyleri, keçimizin tüylerine benziyor; beyaz ve kahverengi benekli. Oysa koçumuzun tüyleri koyu renkli” dedi.  Ayrıca “'Flumo' da koyundan çok, keçi gibi melemekte” diye ekledi.

Dag, koyun “Selma” ile keçi “Rune” arasındaki aşk hikayesinin imkansız olmadığını belirtti:

“Daha önce 'Rune'un koyunları döllemek istediğini fark ettim. Ama onu hiçbir zaman doğrudan bunu yaparken yakalamadım. Ve tekeler aynı zamanda güçlü cinsel dürtüleriyle de tanınırlar .”

Festival adına alan nadir melez

“Flumo”, 16 ve 17 Ağustos tarihlerinde Flensburg çiftliğinde düzenlenen ve 350 tekno “Flugmodus Festivali”nde doğdu. Bu nedenle yavruya “Flumo” adı verildi; bu isim, festivalin adı olan “Flugmodus”un kısaltılması olarak seçildi.

Dag  “Uzun süre sıkı bir şekilde kutladık. Ertesi sabah kızım bana yeni doğan kuzuyu görüp görmediğimi sordu. Çok şaşırdım" dedi.

 Dag, “Flumo”yu çok nadir bir varlık olarak nitelendiriyor:

“Bir Schiege oldukça gerçek bir nadirlik taşıyor. Google'da görülenlere göre, Almanya'da böyle bir melezin son olarak 10 yıl önce görüldü."

 

Kromozomu henüz araştırılmadı

Bu türün melezleri düşük oranlardadır. Ancak “Flumo”, farklı türlerin cinsel üremesiyle doğan bir melez olarak hayata geldi. Çoğu hayvan melezleri, esaret altında hayvanların çaprazlamalarıyla elde edilir. Örneğin Liger (aslan ve kaplan) veya katır (at ve eşek).

Biyolojik olarak koyun ve keçiler aynı keçi alt familyasına ait. Fakat farklı bir kromozom setine sahipler. Keçilerin 60 kromozomu varken koyunların yalnızca 54 kromozomu vardır. Bu, melezlemeyi son derece zorlaştırıyor.

“Flumo”nun da 57 kromozom taşıyıp taşınmadığı henüz araştırılmadı.

Dag, “Bu durumu güncel olarak incelemeyi planlıyorum” dedi.

Anne “Selma”, “Flumo”ya sevgiyle bakarken, baba “Rune” da dikkatlerini onlara yöneltmeye devam ediyor.