‘Uyku Terörü’ne dikkat!

Haber Merkezi - Türkiye Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) “gece terörü” denilen hastalığa karşı uyardı.

 

TUTD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fuat Özgen, 4-12 yaş arasındaki çocukların ve özellikle psikolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinlerin “uyku terörü” hastalığının risk grubunda olduğunu belirtti.

 

Prof. Dr. Fuat Özgen, tıbbi ismi “pavornokturnus” olan ve “gece terörü” denilen “uyku terörü” hastalığının, terör, şiddet ve korku dolu günlerde tetiklenebileceği uyarısında bulundu.

 

Özgen, uyku terörü hastalığının, uykunun genellikle ilk 15–20 dakikasında başladığını ve derin uyku sırasında ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:

 

“Hastalık, çığlık atma ve ağlamanın eşlik ettiği, yoğun korku ile birlikte otonomik (çarpıntı, sık nefes alma, derinin kızarması, terleme, göz bebeğinin büyümesi, artmış kas tonusu) ve davranışsal değişikliklerle karakterize bir bozukluktur.

 

Hasta yatakta oturur, dış uyaranlara yanıtsızdır. Eğer uyanıksa şaşkın görünür ve çevresine oryante olamaz. Uyku terörü epizotlarının çoğu, uykunun ilk 90 dakikası içinde ortaya çıkar. Olaydan sonra genellikle hatırlanmaz.”

 

Uyku terörünün şimdiye kadar çocuklar arasında yüzde 1–6, erişkinlerde ise yüzde 2.2 olarak rapor edildiğini belirten Özgen, çocuklarda genellikle 4–12 yaşlarında başladığını ve normal seyirde adolesan döneminde çoğunlukla kendiliğinden düzeldiğini kaydetti.

 

Prof. Dr. Fuat Özgen, erişkinlerde ise alkol, sedatif kullanımı, uyku yoksunluğu, yorgunluk, ateş, santral sinir sistemini baskılayan ilaçlar ve stresin, hastalığın epizotlarının ortaya çıkma olasılığını arttırdığını kaydetti.

 

Özgen, çalışmalarda uyku terörü olan hastaların öykülerinde baskın olarak, bipolar bozukluk, kişilik bozukluğu, depresyon, anksiyete bozuklukları tespit edilmiştir” dedi.