Yaklaşık 40 milyon çocuk kızamık tehlikesiyle karşı karşıya

27-11-2022
Etiketler Kızamık DSÖ Aşı Covid-19
A+ A-

Haber Merkezi – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yayımladığı bir raporda, yaklaşık 40 milyon çocuğun tehlikeli bir şekilde artan kızamık tehlikesine karşı son derece savunmasız bir hâle geldiğini bildirdi.

Uygulanan kızamık aşısı oranı Covid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana sürekli olarak düştü. 2021’de yaklaşık 40 milyon çocuk kızamık aşısı olamadı. Bunlardan 20 milyonu birinci doz aşıyı kaçırırken 14,7 milyonu ise ikinci doz aşılarını kaçırdı. Aşılama oranındaki bu düşüş, kızamığın ortadan kaldırılmasına yönelik yaşanan küresel ilerlemede önemli bir gerileme olmanın yanı sıra milyonlarca çocuğu enfeksiyon tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

2021’de dünya genelinde, 128 bininin ölümle sonuçlandığı 9 milyon kızamık vakasının yaşandığı tahmin ediliyor. 22 ülke büyük ve yıkıcı vakalara sahne oldu.

Aşılamadaki düşüşler, zayıflamış kızamık gözetimi, Covid-19 nedeniyle aşılama faaliyetlerinde devam eden kesinti ve gecikmelerin yanı sıra 2022'de devam eden büyük salgınlar, kızamığın dünyanın her bölgesi için yakın bir tehdit olmasına yol açtı.

Covid-19’un aşılama üzerindeki olumsuz etkisine değinen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Pandeminin paradoksu, Covid-19'a karşı aşılar tarihin en büyük aşılama kampanyasında rekor sürelerde üretilip dağıtıma çıkarılmışken, rutin bağışıklık programlarının kötü bir şekilde kesintiye uğraması ve milyonlarca çocuğun kızamık gibi ölümcül hastalıklara karşı hayat kurtarıcı aşılardan mahrum kalmasıdır. Bu rapordaki her istatistiğin arkasında önlenebilir bir hastalık riski taşıyan bir çocuk var” dedi.

“Durum vahim”

Kızamık, en bulaşıcı insan virüslerinden biri olmasına rağmen aşılama yoluyla neredeyse tamamen önlenebilir.

Sürü bağışıklığı kazanılması ve kızamığın sona erdirilmesi için yüzde 95 ve daha fazla kişinin 2 doz aşılanması hayati öneme sahip ancak çocukların yüzde 81’i sadece birinci doz aşıyı olurken ikinci doz aşıyı olanların oranı ise sadece yüzde 71.

“Acil küresel eyleme ihtiyaç var”

Herhangi bir yerdeki kızamık her yerdeki tehdittir çünkü virüs sınırları hızlıca aşıp birçok topluluğa geçebilir. Daha önce kızamığın ortadan kaldırıldığı 10 ülkede, 2016’dan beri salgın vakaları yeniden baş gösterip bulaşıcı bir hâl aldı.

2021'de, 18 ülkedeki aşılama kampanyalarında Covid-19 ile ilgili gecikmeler nedeniyle yaklaşık 61 milyon kızamık aşısı dozu ertelendi veya yapılmadı. Gecikmeler kızamık salgın riskini artırıyor, bu nedenle halk sağlığı yetkililerinin aşılama çabalarını artırması son derece önemli.

Kızamık salgınları, aşılama programlarındaki ve diğer temel sağlık hizmetlerindeki aksaklıklara işaret ediyor. Salgın riskini azaltmak için ülkeler ve küresel paydaşların sağlam gözetleme sistemlerine yatırım yapmaları gerekiyor.

Kızamık nedir?

Kızamık veya Rubeola, özel bir virüsle meydana gelen, oldukça bulaşıcı bir çocukluk çağı hastalığıdır.  Yetişkinlerde görülmemesi, bunların, çocuklukta kızamık geçirmiş olmalarına ve kalıcı bir bağışıklık kazanmalarına bağlıdır. Eğer yetişkinler çocukluklarında kızamık geçirmemişse, yaşlılıklarında dahi bu hastalığa yakalanabilir. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli