Oğlunu kaybetmişti; Mardinli anne ırkçılıkla mücadeleye öncülük ediyor

Erbil (Rûdaw) – Bundan 3 yıl önce oğlu Ferhat Ünvar'ın ırkçı bir saldırıda kaybeden Serpil Temiz Ünvar, Almanya’da eğitim ve ırkçılık karşıtı bilinçlendirme amacıyla mücadele veriyor. Ünvar, “Ancak toplumu bilinçlendirerek Ferhat ve diğerlerinin boşuna ölmediğini kanıtlayabiliriz” diyor.

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de şehir merkezindeki iki kafeye düzenlenen saldırıda 9 genç yaşamını yitirdi.

Saldırıda hayatını kaybedenler arasında oğlu Ferhat da bulunan Serpil Temiz Ünvar, üç yıldır ırkçılıkla mücadele kapsamında toplumun bilinçlendirilmesi için çalışıyor.

Devlet medyasına göre Almanların yüzde 90’ı ülkede ırkçılık olduğunu kabul ediyor. Yüzde 65’i devlet kurumlarında da ırkçılık olduğunu belirtiyor. Yine yüzde 49’u ırkçı bir toplumda yaşadıklarını kabul ediyor.

Anne Ünvar, bu hafta Düsseldorf kentinde “Irkçılıkla Mücadele Haftası” kapsamında Mosaike Derneği tarafından düzenlenen bir etkinliğe katılarak mücadelesini ve tecrübelerini anlattı, ırkçılığın hala toplumun en büyük yarası olduğuna dikkat çekti.

Etkinliğe katılanlardan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Çocuklar, Gençlik, Aile, Eşitlik ve Uyum Bakanlığı entegrasyon dairesi başkanı Aslı Sevindim, “Hükümetimiz ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadeleyi temel politikalarından biri haline getirmiş bulunuyor. Tedbirler çok çeşitlidir, 42 merkezimizde ayrımcılık ve ırkçılığa maruz kalanlara hizmet veriliyor” dedi.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Parlamentosunda bu hafta Newroz bir Kürt Bayramı olarak resmi bir şekilde kutlandı. Eyalet yönetimi, ırkçılıkla mücadeleyi de en az farklı kültürlerin etkinliklerini tanımak kadar önemli buluyor.

Mosaike Derneği yöneticilerinden Agid Boztemur, “Birleşmiş Milletler 20-21 Mart günlerini ırkçılıkla mücadele günleri olarak belirlemiş. Biz de Düsseldorf’teki sivil toplum kuruluşları olarak kent kütüphanesinin katkıları ile ne yapabileceğimizi görüştük. Irkçlık her alanda hepimizi etkileyen bir konu. Bu nedenle Serpil Temiz Ünvar’ı davet etme kararı aldık. Kendisi Mardinli Kürt bir anne ve oğlu 3 yıl önce ırkçı faşist bir saldırgan tarafından öldürüldü. Onun bu konuda bir programı var. Biz bu programı tanıtmak ve görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz” dedi.

Serpil Ünvar oğlu Ferhat’ıın bir daha dönmeyeceğini biliyor. Ancak o Almanya’da ırkçılığa kurban gidenlerin unutulmaması ve bir daha bu tür olayların yaşanmaması için mücadele ediyor.

Anne Ünvar, “Ferhat’ın ve bu gençlerin ölümü boşuna olmamalı. Bu ölümün üzerine diğer insanlar için iyi bir şeyler inşa edilmelidir. Bu çalışma sayesinde gelecek için iyi şeyler olmalı. Bu yüzden onların ölümü boşuna gitmesin diyorum ve bunun için birçok yetkili ile görüşüyorum. Ayrıca Almanya'nın diğer şehirlerinden birçok gençle çalışıyorum. Birbirimize destek oluyoruz ve burası bizim ülkemizdir, siz de bunu kabul etmelisiniz demek istiyoruz” diyor.

Mardinli anne, toplumu ırkçılığa karşı bilinçlendirmek için çabalıyor. Ancak bunun için de önünde uzun bir yol var.

Hanau’daki ırkçı saldırı

Hanau kentinde 19 Şubat 2020 gecesi iki kafeye düzenlenen ırkçı saldırısında, aralarında 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Özel harekat timinin düzenlediği operasyonda, saldırıyı düzenleyen 43 yaşındaki ırkçı terörist Tobias Rathjen ve 72 yaşındaki annesi evlerinde ölü bulunmuştu.

Saldırgan Rathjen'in avcılık belgesi olduğu ve ardında bir mektupla video bıraktığı kaydedilmişti.

Dönemin Başbakanı Angela Merkel saldırıyla ilgili "Irkçılık zehirdir, nefret de zehirdir ve bu zehir toplumumuzda vardır" ifadelerini kullanmıştı.

Saldırının birinci yıl dönümünde düzenlenen törene Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de katıldı.  

Federal Savcılık tarafından Aralık 2021'de yapılan açıklamada, saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında başka kişilerin suç ortağı, azmettirici veya yardımcı olduğuna ya da failin bir sırdaşı bulunduğuna dair yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiği bildirilmişti.