Bu yılki Şifa Gerdi Ödülü, İngiliz gazeteci Isobel Yeung’a verildi
Erbil (Rûdaw) – Rûdaw Medya Grubu, bu yılki Şifa Gerdi Ödülü'nü İngiliz gazeteci Isobel Yeung’a verdi.
36 yaşındaki Young, 2014'ten beri başta savaş, soykırım, şantaj ve yolsuzluk konuları olmak üzere dünyadaki bir dizi hassas ve sıcak konuyu belgeseller yoluyla ele alıyor. Muhabir Isobel Yeung, iki Emmy dahil olmak üzere bir dizi uluslararası ödül kazandı. Yeung, şu anda VICE News’te çalışıyor.
Yeung’den Rûdaw’a teşekkür
Rûdaw Medya Grubu’na teşekkür eden Isobel Yeung, “Yılın Gazetecisi dalında Şifa Gerdi Ödülü'nü almak benim için büyük bir gurur. Şifa Gerdi gibi yetenekli bir kişinin izinden gitmek ve çalışmak büyük bir onur” ifadelerini kullandı.
Her yıl yaptığı işte engeller ve zorluklarla karşılaşan kadın gazetecilerden birine ödül veren Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Komitesi, olağanüstü ve yoğun çalışmaları için bu yılki ödülü Isobel Yeung’a verdi.
Yeung, belgesellerini hazırlamak ve olayları haberleştirmek için tehlikeli yerlere gitmekten kaçınmadı.
Afganistan, Yemen, Libya, Suriye’nin Rakka kenti, Irak'ın çeşitli vilayetleri ve Ukrayna-Rusya savaşının ön cepheleri Yeung'un çalıştığı yerlerden sadece bazıları.
Yeung, yaptığı çalışmalar aracılığıyla kadın hakları ve rollerinin yanı sıra yoksul ve gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlarla ilgili sosyal konulara da odaklanmaya çalıştı.
Şifa Gerdi Ödülü Komitesi Jüri Üyesi Rob Beynon, Yeung'un "işinde özellikle kadınların rolüne ve çatışma bölgelerinde karşılaştıkları zorluklara odaklandığını" söyledi.
Rob Beynon, “Isobel, Taliban tarafından ele geçirildiğinden beri Afganistan'da çalışıyor ve özellikle kadınların rolü ile çatışma alanlarında nasıl zorluklarla karşılaştıklarına odaklanıyor. Ayrıca, neredeyse herkesin gündemi olan Ukrayna'daki savaşı da kapsamlı bir şekilde haber yaptı” dedi.
Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü jüri üyesi ve ENEX Genel Müdürü Adrian Wells da Şifa Gerdi’nin Rûdaw’ın en başarılı muhabirlerinden biri olduğunu söyledi.
Wells, “Şifa adına verilen bu ödül, her yıl Şifa’nın beceri ve niteliklerini bünyesinde barındıran bir kadın muhabire veriliyor. Rûdaw, muhabirler arasında genç, kadın yetenekleri teşvik etme konusunda her zaman tutkulu olmuştur ve bu uluslararası ödülün, genellikle büyük kişisel riskler alarak olağanüstü gazetecilik yapan kadın gazetecilerin rolüne vurgu yapmayı amaçlaması da yerindedir” dedi.
Wells, “Bu yıl ödülü alan gazeteci, Ukrayna'daki savaşı haber yapmakla yoğun bir şekilde ilgilendi. Özellikle, çatışmanın etkileriyle sarsılanlara odaklandı. Kontrolleri dışındaki olayların insafına kalanlar için büyük bir empati gösterdi. Bu yıl ödülü alan ismin, çatışmalardan kaçan, genellikle kadın ve çocuklardan oluşan mültecilerin içinde bulunduğu kötü durumu haberleştirmiş olması çok yerinde. Bu, elbette, Şifa’nın en son 2017'de Musul'daki çatışmalardan kaçan mülteciler hakkında aktardığı hikayeyle tamamen aynı" ifadelerini kullandı.
Şifa Gerdi Ödülü, her yıl 25 Şubat'ta Erbil'de yerel ve uluslararası üst düzey yetkililerin katıldığı bir törenle veriliyor ancak ödül töreni bu yıl yapılmadı.
Şifa Gerdi Ödülü Komitesi bu yıl tören yapılmamasına ilişkin yayımladığı mesajda, “Ne yazık ki dünya istikrarsız bir durumda ve bu istikrarsızlık gazetecilerin işini daha da tehlikeli ve zor bir hâle getirdi. Şifa Gerdi Ödülü’nün bu yılki sahibi savaş bölgelerindeki insanların acılarını aktarmakla meşgul olduğu ve şu anda tehlikeli bir ortamda çalıştığı için Şifa Gerdi Ödülü Komitesi ve Rûdaw Medya Grubu Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Töreni’ni bu yıl düzenleyemedi” ifadelerine yer verdi.
Yeung, ödülü New York City'deki evinden aldıktan sonra yayınladığı videoda, “Bu ödülü bizzat sizden almak için orada olmayı çok isterim” dedi.
Depremzedeleri de unutmayan Yeung, “Kalbim ve aslında herkesin kalbi, depremden etkilenen veya sevdikleri etkilenenlerle birlikte. Orada olan şey, çok şok ediciydi. Gazeteciler olarak işimiz empati kurmak, anlayış oluşturmak ve en önemlisi gerçekleri aktarmaktır. İşime, en içten duygularımla inanıyorum. Bu mesleğin içinde olduğum sürece bunları yapmaya devam edeceğime söz veriyorum” şeklinde konuştu.
Isobel Yeung’un çalışmaları
Yeung, 2022'de Afganistan'da VICE News için, Taliban iktidara geldikten sonra ülkedeki hukuk ve adalet durumunun yanı sıra kadın haklarının durumu, gıda ve tıbbi malzeme kıtlığına yol açan ve ülkede devam eden insani krize odaklanan "Taliban Afganistan'ında Yaşam" başlıklı 44 dakikalık bir belgesel hazırladı.
Belgesel hakkında bir değerlendirmede bulunan Beynon, “Okulda, hastanede ve sıradan evlerde empati ve şefkatle yayınlar yaptı ve bu da jüri için çok değerli bir şey” şeklinde konuştu.
Yeung, bu belgeselin bir bölümünde babaları Taliban saflarında öldürülen çocukların askere alınmasını ele alıyor.
Yeung, geçen mayısta "Ukrayna'daki Rus Savaşının Sonraki Aşaması" başlıklı bir belgesel de yayınladı.
18 dakikalık belgeselde Yeung, bombalama ve bombardıman altındaki sivillerin durumunu yerinden incelemek için Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesine gitti.
Yeung, ekim ayı sonlarında VICE News tarafından yayınlanan bir başka belgeselde savaş nedeniyle hastalık ve stres yaşayan Ukraynalıların ruh hâline odaklanıyor.
Isobel Yeung, yaklaşık 17 dakikalık "Zihinsel Çöküşe Doğru Ukrayna Savaşı" adlı belgeselde, Ukrayna akıl sağlığı tesislerini ziyaret ediyor ve sürekli korku içinde yaşayan veya savaş nedeniyle vücutlarının bazı kısımlarını kaybetmiş Ukraynalılara kulak veriyor.
Şifa Gerdi Ödülü Komisyonu Jüri Üyesi Adrian Wells, Yeung'un "özellikle çatışmadan etkilenenlere odaklandığını" söyleyerek "Çalışmaları, kontrolleri dışındaki olayların insafına kalanlar için büyük bir empati gösteriyor” dedi.
Yeung, aynı çalışmada Doğu Ukrayna'dan gelen mültecilerin ve çatışmaya sıcak yataklarında yakalananların durumunu inceliyor. Wells'in tanımladığı şekliyle, “Şifa'nın Musul'daki çatışmalardan kaçan mülteciler hakkında çalıştığı son hikâyenin aynısı.”
Beynon, Yeung'un Ukrayna'ya yaklaşımının "birçok insanın ancak hayalini kurabileceği nezaket, insanlık ve yakınlıkta olduğunu" dile getirdi.
Yemen'i haberleştirdiği için iki Emmy Ödülü kazandı
Yeung, 2018'de iç savaş sırasında ülkedeki kadınların durumunu araştırmak için Yemen'in Aden kentine gitti.
Yeung, “Yemen'i Korumak İçin Savaşan Kadınlar” adlı belgeselinde kadın savaşçılar, aile içi şiddet mağdurları, eşi öldürülen kadınlar ve kadın protestocularla röportajlar yaptı.
Ayrıca babasının onu yaşının üç katı bir adama 420 dolara verdiği 12 yaşındaki Imani gibi para için evlenen kızların hikâyelerini konu edindi.
Aralık 2020'de VICE News tarafından yayınlanan belgeselde de Yeung, Husiler tarafından askere alınan çocukları konu ediniyor. Yeung, bu belgesel için iki Emmy Ödülü kazandı.
Çin’deki çalışmaları
Yeung, 2019'da Çin'in Müslümanların çoğunlukta olduğu Şincygan bölgesinden gizlice "Çin'in Kayıp Müslümanları" adında yarım saatlik bir belgesel hazırladı.
Yeung, VICE News'te Haziran 2019'da yayınlanan çalışmada, Çin hükümetinin İgor Müslümanlarını izlemek için kurduğu kampları araştırıyordu. Çalıştığı sure boyunca Çinlilerin atadığı kişilerle defalarca karşı karşıya geldi ve kamera kayıtları ülke polisi ve güvenlik güçleri tarafından silindi fakat bu, Yeung’un yaptığı tek gizli şey değildi.
Geçen Temmuz ayında Yeung ve yapımcısı, Guyana Hükümeti’nin yolsuzluğunu ve bir dizi yetkilinin Çinli şirketlerle ilişkisini araştırmak için sekreter ve iş insanı kılığına girip kıyafetlerinin altına küçük kameralar saklayarak Güney Amerika ülkesine gittiler. Bu şekilde, en üst düzey Guyanalı hükümet yetkililerinden ve Çinli şirketlerden sansasyonel açıklamalar aldılar.
Irak ve Suriye’deki çalışmaları
İran'ın Irak'taki hegemonyası, Isobel Yeung’un Aralık 2020'de VİCE News tarafından yayınlanan 15 dakikalık bir belgeseline konu oldu.
Yeung bu çalışmada, bir grup uyuşturucu kaçakçısını tutuklamak için giden Basra Güvenlik Güçleri’ne eşlik ediyor. Gazeteci, tutuklanan kaçakçılarla uyuşturucu kaynakları ve kaçakçılığı hakkında konuşuyor. Ayrıca, İran'ın Irak siyaseti ve güvenliği üzerindeki hegemonyasını görüşmek üzere Iraklı siyasi liderlerle bir araya geliyor.
Yeung, IŞİD'in uyuyan hücrelerinin bulunduğu bölgelere de Haşdi Şabi ile birlikte gidiyor.
Yeung’un Suriye hakkında da iki belgeseli var
Aralık 2019'da çekilen “Rakka, IŞİD'in Düşüşünden Sonra Yaşanmaz Hâlde” belgeseli, şehrin IŞİD tarafından ele geçirilmesi sırasında sefalete maruz kalan ve aile üyelerini kaybeden Rakka'daki sivillerin durumunu araştırıyor.
Isobel Yeung 2017’de, başka bir belgeseli olan “Esad’ın Suriye’sinde” silahlı gruplarla tüm cephelerde çatışmalar sürerken Şam’ın yanı sıra Beşar Esad yönetiminde bulunan diğer şehirlerdeki durumu takip ediyor.