BELGESEL - ABD'de 17 yıl hapis yatan Kürt imamın dramatik hikayesi

24-09-2023
Ali Güney
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Yasin Arif Çemçemal ABD FBI Tutukluluk Göçmen
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Süleymaniye’nin Sengaw ilçesinden Avrupa’ya oradan da Amerika Birleşik Devletler’ine (ABD) uzanan gerçek bir hikaye.

Yasin Muhiddin Arif 1999 yılında Saddam Hüseyin rejiminden kaçarak Avrupa’ya göç ediyor oradan da Birleşmiş Milletler aracılığıyla ABD’ye sığınma başvurusunda bulunuyor.

Yasin, ABD’ye yerleştikten iki yıl sonra New York Albany'deki Salam Camii'nde vaiz ve hoca olarak görev yapıyor.

Yeni bir başlangıç için gittiği Amerika’da her şey güzel giderken Pakistan uyruklu bir arkadaşının 50 bin dolar borç almasına şahit olduktan sonra hayatı tamamen değişiyor.

Bir gece eve baskın yapan FBI ajanları Yasin’i gerekçe belirtmeden gözaltına alıyor. 

 Yasin için 17 yıl sürecek karanlık dönem böylelikle başlamış oluyor.

Bir sürü hayalle ABD'ye giden o genç adam, 11 Haziran 2019 tarihinde ak saç ve sakallarıyla 27 yıllık hasretin sonunda ailesinin yanına Çemçemal’e geri dönüyor.

Yasin Muhiddin Arif'in kendi dilinden olayların anlatıldığı belgeselde ayrıca kızı, avukatı, ABD'de o döneme tanık olan ve mahkum olduğu süre boyunca kendisini destekleyen aktivistlerin de anlatımı yer alıyor.

Yapımcılığını Newzad Mahmud’un üstlendiği ve yönettiğini de Ari Emin’in yaptığı Yasin Arif’in hayatını konu alan belgesel Rûdaw TV’de yayınlandı.

Türkçe alt yazısını Ali Güney’in hazırladığı belgeseli Rûdaw Türkçe bölümünün Youtube ve diğer sosyal medya hesaplarından izleyebilirsiniz.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Ağrı Dağı / ANKA

İranlı dağcının cenazesi Ağrı Dağı’ndan indirildi

Açıklamada, 3 farklı bölgeye kurtarma istasyonları kurularak 4 bin 300 rakımda bulunan güvenli bölgeye getirilen kazazedenin naaşının dün saat 17.05 itibarıyla dağdan indirilerek sağlık ekiplerine teslim edildiği bildirildi.