Kürt aktivist Almanya'da öne çıkan isimlerden biri
Diaspora (Rûdaw) – Rojavalı Kerim Süleyman, uzun yıllardır ikamet ettiği Almanya'da çalışmaları ile adından söz ettiriyor. Kendisi bir atlet olan Süleyman, aynı zamanda aktivist ve yaşadığı eyaletin meclis üyesi. Süleyman geçmişte Almanya Cumhurbaşkanı tarafından da madalyayla ödüllendirildi.
Kerim Süleyman ailesiyle birlikte uzun yıllar önce Rojava’dan gelerek Almanya'ya yerleşti.
Hem Rojava ve Suriye’de hem de Almanya’da katıldığı bir çok maratonda madalya kazanan Süleyman, yaşadığı eyalette de tanınan bir figür haline geldi. Entegrasyon için gösterdiği çabalardan ötürü Almanya Cumhurbaşkanı tarafından madalyaya ile ödüllendirilen Süleyman, spor ve diğer projeler aracılığıyla insanların Alman toplumuna uyum sağlamasına yardımcı oluyor.
Diaspora ekibi Kerim Süleyman’ın evine konuk oldu ve hikayesini kendi ağzından dinledi.
Spora Rojava’da başladı
Aslen Tirbespiyê ilçesine bağlı Tirêjkê köyünden bir ailenin çocuğu olan Kerim Süleyman, 1965 yılında dünyaya geldi.
Süleyman, hayatını şöyle anlattı:
“Yaşadığımız yer çok kültürlü, dilli ve inançlı bir topluma sahipti. Müslüman, Süryani, Ezidi hep bir arada büyüdük. Bu yüzden Kürtçe, Arapça ve Süryanice biliyordum. Spora meraklıydım ve koşuyordum. Bir çok kentte düzenlenen maratonlara katıldım ve ödüller aldım.
1982 yılında ilk kez bir müsabakada yarıştım ve birinci oldum. Bu benin ilk kupamdı ve hala o kupayı saklıyorum. O başarıyı ve kupayı hiç unutmadım, hatta kupayı Avrupa'ya gelirken de yanımda getirdim. 42 yıldır saklıyorum ve benim için çok değerli. Kupayı alıp köyüme döndüğüm günü hatırlıyorum. Kendimle çok gurur duyuyordum, köy küçüktü ve hepimiz akraba ve tanıdıktık. Herkes benim kupayı kazandığımı ve birinci olduğumu konuşuyordu.
Annem ve babam kupayı gördüklerinde çık sevindiler. Ebeveynlerim Kuzey Kürdistanlıydılar. Babam Hasankeyfli annem ise Mardinliydi. 2. Dünya Savaşı’nda Rojavaya göç etmişlerdi. Onlar okul okuyamadıkları için bizi okula gönderip sürekli okumamızı istiyorlardı. Bu nedenle akrabalık, spor ve üç farklı din ve dile mensup olmak bizim için sembol haline geldi. Köyümüzde bu güzel bir arada yaşama kültürü çok önemliydi, köyümüz şu anda bile farklılıkların bir arada yaşamasının simgesi halinde.
Antrenörlük yaptı ve il meclisine seçildi
Evli ve en büyüğü 34, en küçüğü 16 yaşında 6 çocuk babası olan Kerim Süleyman, 2000’li yılların başında Almanya’ya göç etti.
Daha sonra ailesini de yanına alan Süleyman, “Ailem geldikten sonra artık sorumluluğum arttı ve bir şeyler yapmam gerekiyordu. Almancayı iyi öğrenip yeni bir hayata başladıktan sonra Alman arkadaşlarımın yardımıyla spor antrenörlüğüne başladım” diye konuştu.
Kerim Süleyman, spor çalışmaları sayesinde Almanya'ya gelen değişik milletlerden insanlarla ilişki içerisinde oldu. Bu sayede entegrasyon projelerine hizmet etti. Geçen seçimde Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden (SPD) Hamburg Eyalet Meclisine seçildi.
Süleyman, “Evet, belki bugün Eyalet Meclisi üyesi olabilirim ama benim için spor ve diğer aktiviteler daha önemli” dedi.
Kerim Almanya’da Ukraynalı mültecilerin kaldığı kampta başkan olarak görevlendirildi. Burada yaptığı çalışmalar nedeniyle Hamburg Eyalet Başkanı tarafından iki kez ödüllendirildi.
Arkadaşları Kerim’i anlattı
Bölgenin spor derneği başkanı olan Friedrich Schulte, "Kerim'i burada çalıştığımdan beri tanıyorum. Şehrimizde adaptasyona büyük hizmet ediyor ve bize sadece spor değil kültürel projelerle de destek veriyor" diye anlattı.
Wolfgang Massa da "Arkadaşım Kerimi 2007'den beri çeşitli spor projelerinden tanıyorum. O zamanlar belediye çalışanıydım. Onun yardımıyla çalışmalar yaptık ve hala devam ediyoruz. Amacımız göçmen vatandaşlarımızı topluma adapte etmekti. Daha sonra ebeveynleri bu konuda yönlendirmeye çalıştık. Buradaki bir çok çalışma Kerim'in desteğiyle yapıldı. Bu yüzden kendisine çok minnettarım” diye konuştu.
Suriyeli ve Ukraynalı mültecilere yardım aktivist Raphael Focht da, "Uzun yıllardır Suriyelilere yardım ediyoruz, şimdi de Ukraynalıların uyum sağlamasına yardımcı oluyoruz” diyerek Süleyman’ın çalışmalarda önemli rol üstlendiğini söyledi
Almanya Cumhurbaşkanı’ndan madalya aldı
Kerim Süleyman, göçmenlere yaptığı yardımlarla adından söz ettirdi. O dönemi ve daha sonra “göçmenlerin entegrasyonuna büyük katkılarından dolayı” Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından “Lippischer Onur Madalyası” ile ödüllendirildi.
Süleyman, şöyle anlattı:
“Şehirimize gelen başta göçmenler olmak üzere pek çok gence yardımcı oluyorduk. Dil öğrenimi, çeviri ve devlet daireleriyle iletişim konularında da kendilerine yardımcı olmamızı istediler. İlişkilerimiz her geçen gün daha da güçlendi ve işimiz iki katlandı hem spor ve hem de yardım.
2018 yılında bir gün Almanya Cumhurbaşkanından beni ödül almaya davet eden bir mektup aldım. Cumhurbaşkanına kimin benden bahsettiğini bilmiyorum. Berlin'deki Cumhuriyet Sarayı'na gittim ve ödülümü Cumhurbaşkanı’nın elinden aldım. Bu benim için büyük gururdu. Üç yıl sonra bu defa cumhurbaşkanını kentimize geldi ve beni tekrar davet etti. Kendisine teşekkür etme fırsatım oldu hatta First Lady’e telefonu verip bir fotoğrafı çekildik.