‘Modern çağın sesi’ Kürt yetenek nasıl Türk oldu?

21-11-2023
Ali Tulabi
Ali Tulabi
Etiketler Ali Tulabi İran Yetenek Yarışması Loristan Kürt Azerice
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran'da geçen yıl devlet kanalında yayınlanan yetenek yarışmasında birinci olan Loristanlı Kürt yetenek Ali Tulabi’nin (13) jürinin isteği üzerine okuduğu Azerice şarkı sosyal medya üzerinden yeniden paylaşıldı. Bazı haber siteleri ise Tulabi’ye “Azerbaycanlı” ve “Türk” diye sahip çıktı.

İran devlet televizyonu TV3'te geçen yıl yayınlanan “Asrı Cedid” (Yeni Çağ) müzik yarışmasına katılan Lorıstanlı 13 yaşındaki Ali Tubabi, finalde 5 milyon 562 binin üzerinde sms oyu alarak birinci seçildi.

Ailesi ile Kodaş kentinde yaşayan Ali Tulabi, yarışmanın ilk etabında ünlü Kürt sanatçı Eziz Şarox'un "Boçî Napirsî Halim" (Neden Halimi Sormuyorsun) şarkısını bir de uzun hava ekleyerek seslendirdi.

Etkileyici sesi ve güçlü yorumuyla dikkat çeken Tulabi, jüri üyelerinin tamamının beğenisini kazandı.

Tulabi finalde de efsane Kürt sanatçı Hesen Zirek'in "Leylim Ley" parçasını Kürtçe seslendirdi.

Jüri hayran kaldı

Jüri üyesi İranlı sanatçı Karin Homayonfar, Tulabi için “modern çağın sesi” dedi.

Yarışmanın her bir bölümünde jüri yeteneğini görmek için Ali’den daha zor olan Farsça, Azerice ve kendi ana dili olan Kürtçenin Lor lehçesinde şarkı söylemesini istedi.

Ali Tulabi sesi ve yorumu ile jüri ve seyirciyi hayran bıraktı.

Rûdaw, Ali Tulabi’nin geçen yıl katıldığı yarışmaya ilişkin haberler hazırlamıştı.

Sosyal medyada “Türk” diye tanıtıldı

Ali’nin büyüleyici sesi ile Azerice okuduğu “Ayrılık” şarkısını paylaşan bazı kullanıcılar “Sen bir Türk çocuğuna Türkçe şarkı oku dersen. Sonucu ortada...” diye paylaştı.

Akit Gazetesi de bu paylaşımı “Böyle bir ses görülmedi! Dünya Azerbaycanlı bu çocuğu konuşuyor” diyerek Tulabi’nin “Türk” olduğunu yazdı.

Karar ve ODA TV ise devlet televizyonundaki yarışmayı “Güney Azerbaycan’da bir ses yarışması” diye servis etti.

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan görüntülerin ardından “Azerice şarkı söylediği için Türk yapılan Kürt Ali’nin aslen Kürtçe olan ama Türkçeleştirilen iki parçayı da Kürtçe orijinali ile söylediğine dikkat çekti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli