İstanbul Yenikapı’da ‘Mardin Kültür Buluşmaları’ gerçekleştiriliyor

6 saat önce
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Mardin Kültür Buluşmaları Mardin Yenikapı Ahmet Türk
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Mardin'in kültürünü, sanatını ve gastronomisini tanıtmak amacıyla Mardin Dernekler Federasyonu (MARDİNFED) öncülüğünde İstanbul Yenikapı’da, "Mardin Kültür Buluşmaları" gerçekleştiriliyor.

Buluşmanın açılışı dolayısıyla düzenlenen törene Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk de katıldı.

Mardin'in bir arada yaşama ve hoşgörü kenti olması; Kürt, Süryani, Ermeni, Arap gibi farklı halkların varlığı Mardin mutfağını da zenginleştiriyor, tezgahlara renk katıyor.

Mardin Kültür Buluşmaları nedeniyle Yenikapı Etkinlik Alanı’nı çok sayıda kişi ziyaret etti. Misafirler Suryani çöreği, bastık, cevizli suçuk, üzüm pekmezi, Mardin bademi ve Kürt kahvesini çok beğendi.

Ayrıca çok sayıda Mardinli yazar da kitaplarını okuyucular için imzaladı.

Özgün halk oyunları, Mardinli şarkıcılardan mini konserler, dengbêj divanı ve gümüş işleme sanatı telkari de programda yer alıyor.

"Böyle programları seviyoruz"

Hayriye isimli vatandaş programı ziyaret edenlerden biri. Erkinlikte bulunduğu için çok mutlu olduğunu belirten Hayriye hanım, sergilenen ürünlerden alacağını söyledi.

Etkinliğe katılan isimlerden biri olan Nusrettin de programla ilgili, "Bu tür programlardan memnunuz. Biz buraya uzun bir yoldan (Küçükçekmece) geldik. İnsanlarımızı görmemiz yeterli” diye konuştu.

Programın ilk gününde Mardin Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk büyük ilgiyle karşılandı. Ahmet Türk programın önemine değinerek, "Mardin için, Kürt halkı için diyalog ve buluşmalar çok önemli” dedi.

Yöresel yiyecek tezgahlarında Süryani çöreği, Mardin bademi ve Kürt kahvesi en çok rağbet gören ürünler oldu.

Mardinili Kürt esnaf Beşir Doğan halkın ilgisiyle ilgili, "Kürt kahvesi (dibek) bir kahve türüdür ama içinde zozan (yayla) sakızı (kereng) bulunmaz ancak çok güzel bir kahvedir. Müşterilerimiz bunu çok beğeniyor” dedi.

Mardinli Arap esnafı Serdar Paşavat da "Mardin'den İstanbul'a geldik. Yanımızda Süryani çöreği getirdik. Tandır ekmeği, bastık, cevizli sucuk var. Bunlar Mardin'de yapılıyor” dedi.

Yazarlar kitaplarını imzaladı

Merkezi Derik’te bulunan Kürt Şehirleri Dernekleri Konfederasyonu ile Kültür, Tarih ve Sözlü Edebiyat Araştırma Derneği (KOMPEYV) de kültür çadırında stantlarını açtı. Yazarlar burada kitaplarını okuyucular için imzaladı.

KOMPEYV Derneği Eş Başkanı Eyüp Güven şunları söyledi:

“Bu derneği Kürdistan'ın tarihini ve sözlü edebiyatını kayıt altına almak için kurduk. Yazarlarımız bu stantta kitaplarını imzalayacak.”

Kürt Kent Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Abdulhakim Daş da her milletin kimliğiyle, varlıklarıyla, kültürüyle, yeme içmesiyle tanındığını belirtti. Daş, Kürt Kent Dernekleri Konfederasyonu olarak kültürel faaliyetlere destek verdiklerini söyledi.

Esenyurt Mardinliler Derneği Başkanı Hüseyin Günenç de etkinlikle ilgili, "Bu programın güzelliği kendi memleketimizde olmamız. Biz memleketten uzaktayız, gidemiyoruz ama memleket bize geldi” dedi.

19 Eylül'de başlayan Mardin Kültür Günleri 22 Eylül'e (yarın) kadar devam edecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli