VİYANA- Süleymaniyeli çift 20 gündür 2 kızından haber alamıyor

21-02-2019
Rûdaw
A+ A-

Viyana (Rûdaw)- Avusturya’ya göç eden Süleymaniyeli çiftin 17 ve 14 yaşındaki kızları hükümete bağlı “çocukları ve gençleri koruma derneği” tarafından 20 gündür kendilerinden uzaklaştırdığı belirtildi.

 

Süleymaniye’nin Ranya ilçesinde 3 yıl önce Avusturya’ya kaçak yollarla giden Kürt 9 nüfuslu aile 8 ay önce bir yıllık oturum alma hakkına sahip oldu.

 

Kürt çiftin, Honya (17) ve Lenya (14) adlı iki kızı Avusturya Hükümeti’ne bağlı “çocukları ve gençleri koruma derneği” tarafından aileden uzaklaştırıldı.

 

Rûdaw’a konuşan kayıp iki kızın babası Wırya Hamid, “9 nüfuslu bir aileyiz. Kampta çok küçük bir çadırda kalıyorduk. Bizde mecburen kampın dışında bir ev kiralamak zorunda kaldık” dedi.

 

Avusturya Hükümetine bağlı çocuk ve gençleri koruma adında bir derneğin ailesini ziyaret ettiğini belirten Wırya Hamid, sözlerine şunları ekledi:

 

“Dışarda olduğum bir gün hükümete bağlı çocuk ve gençleri koruma derneği evimizi ziyaret etmiş.Eve geldiğimde iki kadının eve geldiğini ve telefon numarası bıraktığını söylediler. Onları aradım kendilerinin eve geleceğini söylediler. Birkaç gün sonra da yanlarında iki polisle eve geldiler. Bana, çocuklarımı dövdüğümü ve kontrol için hastaneye götüreceklerini söylediler.”

 

Dernek üyelerinin 7 çocuğunu kontrole götürdüğünü belirten Wırya Hamid, “Ne ben ne de eşimin çocuklarımızla gitmemize izin vermediler” diyerek, sözlerine şunları ekledi:

 

“İki gün süren kontroller neticesine çocukların şiddete uğradığına dair hiçbir bulguya rastlamadılar. Ancak çocukları kampa yerleştirdiler. Onlara çocuklarımı neden eve getirmediklerini? Sordum.”

 

Wırya Hamid, “Çocuklarım derneğin kızları eve getireceklerine dair söz verdiğini söyledi. Honya ve Lenya’dan 20 gündür haber alamıyoruz. Onlara bir türlü ulaşamıyoruz” diye konuştu.

 

Ailesinin 3’e bölündüğünü söyleyen Hamid, ifadelerine şunları ekledi:

 

“2 kızım kayıp. Diğer çocuklarım ve eşim kamptalar. Ben ve büyük kızım da evde kalıyoruz. Bunca olay niye yaşandı bilmiyorum. Bize, ya ‘Yüksek tonla konuşuyorsunuz komşularınız şikayet etmiş deniliyor. Ya çocuklara şiddet uyguluyorsunuz, ya da çocuklarını Irak’a götüremezsin. Onları orada zorla evlendireceksin’deniliyor.”

 

Hamid, Kürdistan Hükümeti’nden ve uluslararası toplumdan kendilerine yardım edilmesi çağrısında bulundu.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Avrupa Mülteciler Topluluğu Başkanı Bekir Ali Bingirdi, “Bu yıl bazı ülkeler gayrı resmi uygulamalarda bulundu. Mültecilere dolaylı baskı uygulayarak ülkelerinden çıkmalarını sağlıyorlar. Adı geçen dernekte çocukları koruma adı altında çocukları aileden uzaklaştırmış durumdalar. Dernek yöneticileri çocukların aileye teslim etmeyeceklerini isterlerse ailenin de Kürdistan’a dönebileceğini dile getirmişler” diye konuştu.

 

2 kızın ailesine kavuşturmak için Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı ve Göç ve Göçmenler Müdürlüğü ile görüştüklerini belirten Bekir, “Çocukları kurtarmak adına ilgili kurumlarla irtibat içindeyiz. Çocuklara ve ailelerine sormadan böyle bir karar alınmıştır. Kabul edilemez. Buna benzer birkaç olay yaşandı. Ancak aileler şikayette bulunmadı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli