Irak'ta bir ayda 30 binden fazla çift evlendi

Erbil (Rûdaw) - Irak'ta bir ayda 30 binden fazla evlilik gerçekleşti. Buna göre günde 1000 nikah kıyıldı.

Irak Yargı Konseyi’nin verilerine göre; Kasım ayında 30 bin evlilik gerçekleşti. En yüksek evlilik oranı 8 bin 676 nikahla Bağdat’ta gerçekleşti.  Irak mahkemelerindeki Kasım ayı verilerine göre(Kürdistan Bölgesi hariç) bir ayda 32 bin 271 evlilik gerçekleşti.

 İstatistiklere göre, Irak'ta her gün 1000'den fazla evlilik kaydediliyor.

Irak Yargı Konseyi'ne göre geçen ay 2 bin 498'i Bağdat'ın Rasafa ve Karhi mahkemelerinde olmak üzere toplam 6 bin 895 boşanma kaydedildi.

Bağdat’tan sonra en fazla evlilik ve boşanma Ninova Vilayetinde kaydedildi. Ninova’da 3 bin 223 nikah 470 boşanma gerçekleşti.

Irak Anayasası’na göre evlenmek isteyen çiftlerin dini nikahın yanısıra mahkemede resmi nikah yapması gerekiyor. Şeriat yasalarının esas alındığı evlilik kurumunda her erkeğin 4 kadınla evlenme hakkı bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi anayasasında ise her erkeğin bir kadınla evlenme hakkı var. Yasaya göre bir kadın “ikinci eş getirmek isteyen eşinden” boşanabiliyor. Ancak Halepçe’de bir vatandaşın Irak Federal Yüksek Mahkemesi’ne başvurusuyla , “ikinci bir evliliğin birinci eşten boşanmak için yasal bir sebep oluşturmadığı” yönünde karar verdi.

Mahkeme  Kürdistan Parlamentosu’nun bu yönde yaptığı değişikliği tanımadı. 

30 Kasım 2022'de Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosu tarafından kabul edilen “Şahsi Haklar Kanunu”nda yer alan 18’inci maddesini "anayasaya aykırı" bularak yürürlükten kaldırılmasına karar verdi. Değiştirilen maddede, "Eşi bir başka kadınla evlenen kadının boşama hakkı vardır" deniliyordu.