Haber Merkezi - İstanbul Zeytinburnu açıklarında ölen bir yunusun, bir başka yunus tarafından 6 gün boyunca Yeşilköy Sahili'ne kadar taşınması, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda Tonay, bu olağanüstü davranışı inceleyerek, olayın Türk denizlerinde ilk kez görüldüğünü ve dünya genelinde nadir kaydedilen bir epimeletik davranış olduğunu belirtti.
Olay, TÜDAV'ın 30 yıldır yayınlanan süreli bilimsel dergisi "Journal of the Black Sea /Mediterranean Environment"da yer aldı.
Yunus, ölen arkadaşını 6 gün boyunca yanında taşıdı
DHA’nın haberine göre, Mart ayında Marmara Denizi’nde gerçekleşen bu olay, dört ayrı vatandaş tarafından gözlemlenip kayıt altına alındı. Doç. Dr. Tonay, bu durumun "epimeletik" olarak adlandırılan bilimsel bir davranış biçimi olduğunu ve dünya genelinde sadece 24 yunus ve balina türünde 96 vakada gözlemlendiğini açıkladı. Yunusun, Zeytinburnu'ndan Yeşilköy'e kadar ölen arkadaşını iterek veya yüzgecine takarak sürüklediği belirtildi.
Yunusun yas tutma yolculuğu
Olay, Türkiye denizlerinde ilk defa kaydedildi. Doç. Dr. Arda Tonay, "6 gün boyunca ölen yunusun başından ayrılmadığı görüldü. Onu insanlardan ve teknelerden uzaklaştırmak için büyük bir çaba sarf etti" diye konuştu.
Epimeletik davranışların genellikle anne ve yavru arasında görüldüğünü belirten Tonay, "Şimdiye kadar 24 yunus ve balina türünde 96 vaka var bu davranışın görüldü. Genellikle 7'si hariç hepsi anneyle yavru arasında; yavrunun kaybı sonucu annenin yavruyla vedalaşamaması olarak görülüyor aslında. Bu 7 gözlemden sadece 2 tanesi bizim vakamıza yani iki yetişkin arasında olması bakımından bizim vakamıza benziyor açıkçası. Dediğim gibi çok nadir görülen bir davranış. Özellikle iki yetişkin arasında olması bakımından." dedi.
'Görüntüler içinizi parçalıyor'
Olayın hem bilimsel hem de duygusal bir boyutu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tonay, "Görüntüleri gördüğünüz zaman içiniz parçalanıyor gerçekten. Elinizden de bir şey gelmiyor. Bizim tek yaptğımızı yetkililere, Sahil Güvenliğe, Deniz polisine, Tarım Bakanlığı'na Balıkçılık Şube Müdürlüğü'ne haber vererek konu hakkında bölgeye teknelerin yaklaşmaya çalışmasını engellemeye çalışmak. 6 gün sonra da olay son buldu. En sonunda bilimsel makalesini yayınladık ve dünyayla paylaştık" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın