Dersim'de şifalı otlar tezgahlardaki yerini aldı
Dersim (Rûdaw) – Dersim'in dağlık bölgelerinde doğada kendiliğinden yetişen, birçok faydası olduğu bilinen ve doğal antibiyotik olarak kullanılan gulik otu, baharın gelmesiyle birlikte tezgahlarda yerini aldı.
Dersim'de karların erimesi baharın gelmesi ve toprağın canlanması ile bin bir çiçek ve bitki türü dağlarda ve Munzur Vadisi boyunca hayat buluyor.
Özellikle bahar aylarında daha çok sarp kayalarda ve dağ zirvelerinde yetişen kunkor mantarı, ışkın (revas), gulik (çiriş otu), kenger ve birçok bitki türü bölge halkının hem geçim hem de besin kaynağı oluyor.
Dersim'de halk arasında gulik olarak bilinen çiriş otu tezgahlardaki yerini aldı. C vitamini açısından zengin, bağışıklığı güçlendirici özelliklerinin yanı sıra idrar yolu enfeksiyonlarının hızlı geçmesine yardımcı olan gulikin kilosu 40 TL'den alıcı buluyor.
Mart ayının ortalarından itibaren başta Ovacık, Nazımiye ve Pertek ilçeleri olmak üzere taşlık ve çalılık alanlardan toplanan gulik, temizlenip yıkandıktan sonra tezgahlara dizilerek alıcıların beğenisine sunuluyor. Yumurtalı kavurması, çorbası, sulu yemeği, pilavı ve böreği yapılan gulik, doğal antibiyotik olarak da nitelendiriliyor.
Dersim merkezde Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan alanda dağlarda binbir zahmetle toplanan şifalı otlar vatandaşlara sunuluyor.
“Bunu yediğimiz zaman canlanıyoruz, adeta uçuyoruz”
Şifalı otlara ilgi gösteren vatandaşlardan Şehriban Özalp, “Doğal olduğu için alıyoruz, her hastalığa iyi geliyor. Bağırsak, mideye iyi geliyor. Kan yapıyor, çok güzel, Ovacık dağlarında yetişiyor" dedi.
Türkan Özmen, "Biz bunu yediğimiz zaman canlanıyoruz, adeta uçuyoruz. Bağırsağa, şekere, mideye çok iyi, her şeye çok iyi geliyor. Biz bunu yediğimiz zaman kendimize geliyoruz. Bunun dışında morosung var adeta ilaç gibi, kenger var bunların hepsi her derde ilaçtır" ifadesini kullandı.
Topladıkları otları zorlu yolculuktan sonra toplayarak 40 TL ve 50 TL ücretlere satarak geçimini sağlayan Mehmet Kangal, "Gülik, Sagıre, morosing ve ardından kenger çıkıyor. Saatlerce dağda yürüdükten sonra bunları topluyoruz. Sabah çıkıyoruz akşam geliyoruz” şeklinde konuştu.