Soros'tan 'yaşıyorum' paylaşımı

Haber Merkezi - Öldüğüne dair söylentilerin yayılmasının ardından 92 yaşındaki ABD'li milyarder Soros sosyal medyadan “yaşıyorum ve sağlıklıyım” paylaşımını yaptı.

Macar asıllı ABD'li milyarder ve karşı-devrim finansörü George Soros'un dün gece 92 yaşında kalp krizi nedeniyle öldüğü iddia edildi.

Sosyal medyada ortaya atılan iddia dün gece kısa sürede yaygınlaşırken Soros sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak "Kalp krizi geçirdiğim söylentileri tamamen yanlış. Yaşıyorum ve sağlıklıyım" dedi.

Politics For All Ireland,  Batı Asya başta olmak üzere birçok ülkede turuncu darbe tezgahlarının arkasındaki isim olarak anılan ABD'li finans spekülatörü George Soros'un 92 yaşında kalp krizinden öldüğünü öne sürmüştü.

Soros kimdir?

12 Ağustos 1930’da dünyaya gelen George Soros, Macar-Amerikalı milyarder, yatırımcı ve hayırseverdir. Mart 2021 itibarıyla net servetinin 8,6 milyar dolar olduğu ve günümüze kadar Açık Toplum Vakıflarına 32 milyar dolardan fazla bağışta bulunduğu hesaplandı.

İlk defa Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra Batı Avrupa'ya göre oldukça fakir olan Doğu Avrupa (Ukrayna, Belarus, Polonya, Yugoslavya, Romanya, vb.) ülkelerine tek başına tüm zamanların en büyük finansal yardımını yaparak ismini duyurdu. Yaptığı yardımlar Birleşmiş Milletler gibi büyük kuruluşların finansal yardımlarından daha fazladır.

Birçok yazar ve ünlü isim Soros'un bu faaliyetlerinden dolayı onu "hayırsever" olarak nitelendirir. Fakat aksine bu yardımlarını o ülkelerin sosyo-politik sistemini kontrol etmek için yaptığını iddia edenler de oldu.

Soros, bu iddialara karşı, "Bu renkli devrimlerle suçlanmamın tek nedeni Rus propagandasıdır. Dünyanın her yanında böyle süreçleri destekliyorum. Şu anda Liberya'da yapıyoruz, Nepal'de de yapabiliriz" diyerek kendini savundu.

Ayrıca 2006 yılında bir Rus radyosuna verdiği demeçte, Gürcistan'da 2003 yılında gerçekleşen Gül Devrimi'ni finansal olarak da desteklediğini açıkladı.

Soros, Açık Toplum Vakıflarının kurucusudur.

Türkiye’deki faaliyetlerini bıraktı

Milyarder borsa spekülatörü George Soros'un kurduğu Açık Toplum Vakfı, 2018 yılında Türkiye'deki faaliyetlerine son verdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir çok defa söz konusu vakfı 2013'teki Gezi Parkı eylemlerini fonlamakla suçladı.

Erdoğan'ın konuşmalarında Soros'tan "Macar Yahudisi" diye bahsederken "Soros'un, Gezi Parkı eylemlerini organize etmekle suçlanan Türk işadamı Osman Kavala'ya yardım ettiğini” dile getirmişti.

Kavala, “Anayasal düzeni yıkmaya ve hükümeti devirmeye çalışma” suçlamasıyla Ekim 2017'de gözaltına alınıp tutuklandığı.