Diyarbakır’ın tek kadın ciğer ustası: Kadınlar yapamaz diyorlardı

Diyarbakır (Rûdaw) - Yasemin Ayverdi Gülseren Diyarbakır’daki ilk kadın ciğer ustası. Eşiyle beraber Diyarbakır’ın sokaklarında ciğer satan Gülseren, sonrasında hünerli bir ciğer ustası oldu ve şimdi kendine ait bir restoran açtı. Bu sayede yüzyıllardır erkek mesleği olarak bilinen ciğer ustalığına kadın eli değmiş oldu. Ayverdi tek sorunun; kadınların, erkeklerin gölgesinde kalması olduğunu söyledi. Yoksa ona göre erkeklerin yapabildiği her işi kadınlar da yapabilir.

Büyük bir hünerle eti şiş kebaba geçiren ve ateşin üstünde döndüren eller, Diyarbakır’daki tek kadın ciğer ustası Yasemin Ayverdi Gülseren’in elleri.

Gülseren başta geçimini sağlamak ve çocukları için iyi bir gelecek hazırlamak için Diyarbakır sokaklarında ciğer satmaya başladı. Zamanla Diyarbakır’da ciğer ustası oldu ve kendine ait bir restoran açtı.

Yasemin Ayverdi Gülseren, mesleğe başlamasını şöyle anlatıyor:

“Biri sen bu işi yapamazsın dediği zaman büyük bir öfkeyle bu işin üstesinden gelir ve yapmaya başlarsın. Bana sen bu işi yapamazsın diyenlere tepki olarak ciğer ustasılığı yapmaya başladım. ‘Bir kadının ciğer ocağının yanında ne işi var?’ diye soruyorlardı.  Aslında kadınlar alanda ama sorun şu ki kadınlar biraz arkaplanda kaldı. Ben de öne çıkmak istedim. Ufak seyyar arabamla uzun zaman ciğer sattım. Paket servis olarak kendilerine ciğer gönderdiğim müsterilerim şimdi benim restoranıma geliyor ve ben onları burada karşılıyorum. Kadınlar yapamaz diyorlar, Allah bile kadını yaratıcı olarak yaratmış. Akıl verseler de, önünü kesseler de sonuçta kadınlar onları doğuruyor.”

Ciğer ustalığı yüzyıllardır erkek mesleği olarak biliniyor. Gerçekten de böyleydi fakat Yasemin Ayverdi Gülseren kendini öyle eğitmiş ki ciğer ustalığı konusunda erkek meslektaşlarını da geride bırakmış durumda.

Gülseren şunları söylüyor:

“Beni rakiplerinden biri olarak görmeyen pek çok erkek, ciğer konusunda benimle çok fazla bilgi ve ayrıntı paylaştı. Onlar gerçekten de benim ciğer ocağına geçebileceğime ve ciğer yapıp usta olabileceğime inanmadılar. O yüzden ciğer yapmanın bütün ayrıntıları ve püf noktalarını paylaştılar. Ben de bunlardan faydalandım ve böylece ciğer ustası oldum. Bu işin başladığımda umudumun kırılmasından korkuyordum. Eşim zaten bu işi yapıyordu. Ben de başlayıp ciğer ocağına geçince müşteri profilimiz değişti, kadın ve gençler daha çok restorana gelmeye başladılar.”

Yasemin AyverdiGülseren şu anda restoranında işini istediği gibi yapıyor ve bütün hüneriyle ustalığını sergiliyor. Fakat gelecekte işini daha çok büyütmeyi düşünüyor, “Hayallerimi gerçekleştirdiğimde sizi haberdar ederim” diye ekliyor.