Diyarbakır’da bayramda 20 tondan fazla ciğer tüketildi

14-04-2024
Abdulselam Akıncı
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Ciğer Kebabı Turist Ramazan Bayramı
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır'ın coğrafi işaret tescilli ürünleri arasında yer alan ciğer kebabı, Ramazan Bayramı’nda 20 tondan fazla tüketildi. Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilk tercihi ciğer oldu.

Ramazan bayramı nedeniyle ziyaretçi akınına uğrayan Diyarbakır’da lokantalar doldu taştı, bazı işletmelerin önünde ciğer kebabı kuyruğu oluştu.

Diyarbakır Kasaplar Odası verilerine göre, bayramın üç gününde kentte çoğu lokantalar için 9 bin küçük hayvan kesildi.

Kentte ciğer kebabı yapan 300’den fazla işletme var. Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) verilerine göre Ramazan Bayramı boyunca 20 tondan fazla ciğer tüketildi.

Xalê Meheme adlı lokantanın sahibi Ramazan Cengiz, “Xalê Meheme benim babam. Kardeşlerimle birlikte üç şubemiz var. Her birimiz yaklaşık bir, bir buçuk ton ciğer sattık. Sadece biz 4 buçuk ton sattık. Misafirlerimiz çok, dışarıdan gelenlerin sayısı da çok. Bu yıl yerli ve yabancı turist sayısı çoktu. Çok memnun olduk, herkesi Amed’e davet ediyoruz” dedi.

Kentteki coğrafi işaret tescilli ürünleri arasında yer alan “ciğer kebabı” kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk tercihi oldu.

Kente gezmeye gelen Nevriye Uluçay, “Diyarbakır çok güzel. Güneydoğuyu gezerken kızımı da görmeye geldik. Size en güzel yerde ciğer yedireceğim dedi ve bizi buraya getirdi” diye konuştu.

Diyarbakırı ziyaret edenler arasında ünlü Kürt iş kadını Narin Nadirova’da vardı. Nadirova da ailesi ile birlikte bir ciğer lokantasına giderek bu lezzeti tattı.

Nadirova, “Halkımızın bayramını kutluyorum. Gerçekten de başkent çok güzel. Kızım Viyan ve torunum Lorin ilk defa geliyorlar. Yarın da Mardin’e gideceğiz” dedi.

Mardin Kızıltepe’den gelen Mehmet Sağlam da ciğer yemek için buraya geldiklerini söyledi.

İstanbul’da ikamet eden Demhat Kuzu da bu restoranı övdükleri için ciğer yemeye geldiğini anlattı.

Diyarbakır’a ilk defa geldiğini belirten İsmail Aydın da, “Diyarbakır turizm açısından çok gelişmiş, bu hoşuma gitti” dedi.

Gülhan Aydın da, “Ankara’dan geldik, şimdi ciğer kebabı yiyeceğim. İnşallah beğeniriz. İlk defa deneyeceğim” diye konuştu.

Ciğer kebabı Diyarbakır için 100 yıllık değişmeyen bir lezzet. Yapılış ve servis edilişiyle coğrafi işaret alan bu lezzeti tadanlar övgü ile anlatıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli