Ağrılı hayvanseveri farklı kılan bir yönü var

İstanbul (Rûdaw) - Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde ikametet eden Ağrılı Abdülmenaf Çelik, elindeki malzemelerden yaralı ya da sakat kalmış hayvanlar için protez ve yürüteç yapıyor.

Ağrı’dan giderek Dilova’ında yeni bir hayat kuran Abdülmenaf Çelik’i diğer hayvanseverlerden farklı kılan bir yanı var. Çelik, çevresinde özellikle sokak hayvanlarına duyduğu yakınlığı ile tanınıyor.

Öyle ki bir fabrikada hidrolik ustası olarak çalışırken arta kalan malzemelerden yaralı ya da sakat kalmış hayvanlar için onda yürüteç yapma fikri oluşmuş. Buradaki atölyesinde önce kağıt üzerinde çizim yaparak modeller oluşturmakta sonrasında da hortum ve metal parçalar ile üretime başlamış.

Zamanla o kadar başarılı ürünler oluşturmuş ki kısa sürede adı duyulmuş ve Türkiye çapında tanınan bir isim haline gelmiş. Şimdilerde yaptığı ürünler için Türkiye'nin her yerinden sipariş almaya başlamış ve bunu da belirli yerlerden sponsor bularak ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak iletiyor.

Hayvansever usta kendisini şöyle tanıtıyor:

“Adım Abdülmenaf Çelik. Ağrı ilinin Tutak ilçesindenim. Ben bu işe şöyle başladım, Silivri’de bir dernek var, Mucize Patiler Derneği adı. Bu dernekten sokak hayvanları için mama bağışı isteniyordu. Öyle bir mesaj yayınlanmıştı. Ben de o gün cüzi bir rakamla destekte bulundum kendilerine. Daha sonra bana ulaştılar ve gönüllü üyeleri olup olamayacağımı sordular. Çünkü kuş yuvası olsun kedi köpek evleri olsun ben zaten bunları kendim yapıyordum. Bir arkadaşım kendilerine böyle talepler geldiğini söyledi bana. Nedir diye bana bir resim atmasını istedim ve bana bir resim attı. Öylece bir denedim ve baktım ki oluyor. Bu şekilde başlayınca beraberinde talepler de artmaya başladı. Zaten ben bu işi gönüllü olarak yapıyorum. Maliyetini karşılayamayan insanlara sponsor bulmaya çalışıyoruz, sponsor bulmakta zorluk çektiğimizde de elimizdeki malzeme artmış ise şayet hediye etmeye çalışıyorum.”

Onun için, yaptığı işin manevi yanı her şeyin üstünde geliyor. Yürümesine olanak sağladığı her bir canlı onu o kadar mutlu ediyor ki bunun maddi hiçbir karşılığının olamayacağını belirtiyor. Kendisi bu nedenle herhangi bir karşılık beklemeden her türlü imkanını seferber edip yaptığı yürüteçleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. 

Ayşe Usta da kedisi Şirin için böyle bir araştırma içerisindeyken Abdülmenaf Çelik ile karşılaşıyor ve nihayetinde engelli kedisi için bu pratik çözüm ile daha konforlu bir yürüme imkanı sağlamış oluyor.

Ayşe Usta, “Abdülmenaf beye internet aracılığı ile ulaştım. Şirin’i de sokaktan aldım gözünü tedavi etmek amacı ile. 1 ay sonra balkondan düştü ve felç kaldı. Toplamda 11 ay oldu ona bakıyorum. Yürüteç sayesinde gövdesi biraz olsun yerden kalktı. Sürekli süründüğü için kuyruğu deforme olmuştu, dizleri de aynı nedenle aşınmıştı. Bu nedenle yürüteçin faydasi oluyor. Yürütecin onun yürümesini hızlandıracağına inanıyorum” diyor.

Ünlü Alman filozofu Arthur Schopenhauer'ın da dediği gibi Hayvanlara karşı acımasız olan, iyi bir insan olamaz.

Yüreği bu sevgiyle dolu olan insanlar var oldukça dünyamızın bütün canlılar için çok daha yaşanabilir bir yer haline geleceği de yadsınamaz bir gerçek.