DERSİM- Kara Çarşamba’da Pirler Meclisi kuruldu

13-03-2024
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Kara Çarşamba Pirler Meclisi
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim, Erzincan, Erzurum, Varto ve Bingöl’de Aleviler arasında “Kara Çarşamba” geleneği devam ediyor. Dersim’de Kara Çarşamba nedeniyle çok sayıda vatandaş, ‘Gola Çhetu’ ziyaretine giderek çıralar yaktı ve dualar etti. Kara Çarşamba etkinliği kapsamında Pirler Meclisi de kuruluş bildirgesini deklare etti.

“Kara Çarşamba” nedeniyle Dersim Kızılbaş ocak sahibi analar ve pirler de ziyaretgaha gelen vatandaşlarla birlikte Kurmanci ve Kırmancki dualar edip çılalar yaktı.

Lokmaların pay edildiği Kara Çarşamba’da Alevi Dedesi Mehmet Halis, ocak pirleri, analar ve taliplerle birlikte kurulan Pirler Meclisi’nin deklarasyonunu okudu.

İnancın ve inanç yerlerinin çıkar uğruna kullandırılmaması için Pirler Meclisi kurma kararı aldıklarını belirten Baba Mansur Ocağı’ndan Mehmet Halis, Pirler Meclisi olarak Alevi-Kızılbaş inancının örf, adet ve erkânlarına uyarak kâmillik mertebesine ulaşması için, hak için, adalet için, birlik ve dayanışma için bütün sorumluluklarını yerine getireceklerini söyledi.

Rûdaw’a açıklamada bulanan Alevi Dedesi Mehmet Halis, “Dersim Alevileri, dünya üzerinde ne kadar zulüm olmuşsa ne kadar ağır şeyler yaşanmışsa ve Kerbela’da derdini, mazlumların acısını hissederek din, renk ayırmadan, Kara Çarşamba için bir araya geldiler. Lokma ve dualarıyla, kadın ve erkek bütün kötülüklere karşı durmak için buradalar” dedi.

Kara Çarşamba nedeniyle ‘Gola Çhetu’ ziyaret alanına gelen vatandaşlar çıra yakıp dualar etti.

Gül Esmer Payiz, “Biz buraya geldik çocuklarımız ve toplumumuz için dualar ettik. İnsanlarımızı kazadan beladan koruması için dua ettik” diye konuştu.

Emine Kılıç, “Milletimizi zalimlerden ve zulümlerden korusun, Allah’u Teala hepimizi korusun” ifadesini kullandı.

Deklarasyonun okunmasından sonra, getirilen lokumlar okundu ve duaların ardından katılımcılara pay edildi. Kara Çarşamba etkinliği kapsamında gülbenk ve deyişler de seslendirildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli