Kürt doktor otizm tedavisi deneyimini İngiltere'den Kürdistan'a taşıyor

12-08-2023
Dr. Bemo Namık
Dr. Bemo Namık
Etiketler Dr. Bemo Namık Otizm Farkındalık İngiltere Süleymaniye
A+ A-

Berlin (Rûdaw) – Süleymaniyeli Kürt doktor Bemo Namık, İngiltere hükümetinin her yıl otizmli bireyler için yaklaşık 32 milyar pound harcadığını ve bu bireylerle özel ilgilendiğini söyledi. Tüm dünyada otizmli bireylerin günlük yaşamı konusunda dört başlığın öne çıktığını belirten Dr. Namık, Kürdistan’da “toplum” faktörünün de buna eklendiğini belirtti.

Rûdaw bir haftadır Kürdistan'da otizmle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla özel yayın yapıyor. Bu yayınlar otizm farkındalığını kabullenme ve bu toplumsal realiteye daha doğru bir yaklaşım geliştirmeye hizmet ediyor. Bu kapsamda bir çok farklı kesimden bu çabaya dair olumlu tepkiler geldi.

Rûdaw TV’de Hêmin Abdullah’ın sunduğu “Diaspora Saati İle” programına konuk olan Süleymaniyeli Dr. Bemo Namık, bu konuda İngiltere’de yaşadığı deneyimi Kürdistan Bölgesi’ne nasıl aktardığını anlattı.

Dr. Bemo Namık, otizm teşhisi konan oğlu için daha önce Londra'ya gitmişti. İngiltere'de aldığı eğitim ve bilgiyi hem kendi evladı hem de diğer otizmli çocukların destek ve eğitimi için Kürdistan'da uygulamaya çalışıyor.

Otizmden bahsederken dört başlıktan bahsedilmesi gerektiğini belirten Dr. Namık, “Birincisi otizmli bireyin durumu ve teşhisidir. İkinci başlık otizmli bireyin eğitimidir. Okul veya anasınıfı gibi yerler. Üçüncü başlık ailenin maddi durumudur. Dördüncüsü ise otizmli bireylerin yakalandığı diğer bedensel hastalıkların teşhisidir. Mesela bu çocukların çoğu konuşamıyor, o yüzden hangi hastalıkları olduğunu bilmek önemlidir. Tüm dünyada otizmli çocukları olanlar için bu dört başlık öne çıkıyor” dedi.

“Toplumun duygusal yaklaşımı otist çocuklarda ters tepiyor”

Bu dört başlığın dışında Kürdistan’dan bahsedildiğinde “toplumsal” başlığın da öne çıktığını belirten Dr. Namık, “Kürt halkı duygusal ve iyi niyetli bir halktır ama çoğu zaman bu duygusallık ters tepiyor. Otizmli ailelerle ilişkilerde çoğu zaman problemler yaşanıyor. Maalesef, otizmli çocuğu olan aileler teşhis edildikleri andan başlayarak çok farklı sorunlar yaşıyorlar. Tabi bu sadece o ailelerin sorunu değil, toplumun sorunu. Ama mesele Süleymaniye’de otizmli çocukları olan ailelerle konuştuğunuzda anlattıkları yüreğinizi acıtıyor” şeklinde konuştu.

Otizmin bir hastalık değil, farklılık olduğunu, bu yüzden tıbbi yöntemlerle tedavi değil daha fazla anlayış gerektirdiğini dile getiren Dr. Bemo Namık, “Bu şekilde hayatı daha kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin İngiltere’de bu çocuklar okulda okuyabiliyor. Orada bir değerlendirme süreci var, özel terapistler ve doktorlar, nörologlar teşhise katılıyor. Sonra çocuklar için bir planlama yapılıyor, hayatını planlamak açısından. Ayrıca ailesine maddi destek veriliyor, çocuklar belli saatlerde okul tarafından alınıp eğitim için götürülüyor, bulundukları okullarda onlara özel odalar bulunuyor. Yine otizmli çocuklar için çok daha erken doktor randevuları alabiliyorsunuz. Aynı şey resmi yerlerde, havalimanlarında da geçerli. Ama maalesef Kürdistan Bölgesi’nde böyle bir ayrıcalık ve öncelik yok” ifadelerini kullandı.

“Kürdistan Bölgesi hükümeti çok ciddi bir çalışma yapmalı”

Dr. Namık, Kürdistan Bölgesi’nde hükümet tarafından otizmli bireyler için genel bir planın hayata geçirilmesinin elzem olduğunu vrugulayarak, şunları kaydetti:

“Örneğin Eğitim Bakanlığı okullarda otizmli çocuklar için bunu yapmalı. Yine Sağlık Bakanlığı da bu ayrıcalığı sağlamalı. Mesele Kürdistan Bölgesi’nde 3 bin 600 otizmli birey olduğu söyleniyor. Ama ben bu sayının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu konuda net bir verimiz yok. Örneğin İngiltere otizmli bireyler için yılda 32 milyar pound harcıyor. Düşünün ki İngiltere kanser için 12, kalp hastalıkları için ise 8 milyar pound harcıyor. Kürdistan Bölgesi’nde de Eğitim, Sağlık ve Aile ve Çalışma Bakanlıkları da bunun çok önemli bir mesele olduğu kanaatine varmalıdır. Eğer bugün 3 bin 600 otizmli birey varsa Kürdistan’da bu o ailelerin günlük hayatlarının anormal olduğu anlamına geliyor. Otizmli çocuğu olan her bir anne ve baba emin olun ki haftanın tek bir günü gece rahat uyuyamıyor. Bu yüzden hükümet çok ciddi bir çalışma yapmalı. Özel okullar açmalı.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Ağrı Dağı / ANKA

İranlı dağcının cenazesi Ağrı Dağı’ndan indirildi

Açıklamada, 3 farklı bölgeye kurtarma istasyonları kurularak 4 bin 300 rakımda bulunan güvenli bölgeye getirilen kazazedenin naaşının dün saat 17.05 itibarıyla dağdan indirilerek sağlık ekiplerine teslim edildiği bildirildi.