Raperin şehidinin hikayesi: Vurulduğunda henüz bir günlük damattı

11-03-2024
Foto: Rûdaw Grafik
Foto: Rûdaw Grafik
Etiketler Piştivan Gani Raperin Şehit Kürdistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Piştivan Gani, 11 Mart 1991’de Erbil’de başlayan halk ayaklanmasında (Raperin) şehit düştü. Ondan geriye bir yüzüğü ve büyük bir de kahramanlık öyküsü kaldı.

5 Mart 1991’de Süleymaniye’nin Ranye ilçesinde halk Baas rejimine karşı Raperin (halk ayaklanması) başlattı. Kısa sürede Güney Kürdistan’ın tamamına dalga dalga yayılan ayaklanma ile Irak ordusu ve hükümet kurumları tüm şehir ve ilçelerden çıkarıldı. Başkent Erbil’deki ayaklanma 11 Mart’ta başladı.

Erbil’in Pirmam kasabasında yaşayan Piştivan Gani, ayaklanmadan bir gün önce, 10 Mart 1991 günü düğününü yapmıştı. Ertesi gün kardeşi ve kuzenleri ile ayaklanmaya katıldı ve halkının özgürlüğü için hayatını bağışladı.

Annesi Pervin Cemil, 33 yıldır oğlundan kalan yüzüğü parmağından çıkarmıyor. Piştivan’dan kalan kırmızı beyaz cemedani (puşi) de fotoğrafına sarılı duruyor.

Anne Pervin Cemil, “Önceki gün öğleden sonra gelini getirdi. Sonraki gün sabah erkenden balkona çıktı ve beni çağırdı. ‘Evladım saklan, sen henüz yeni damatsın’ dedim. Ama o ‘Ben Peşmerge ile gideceğim’ dedi ve gitti. Daha sonra baktım bir kalabalık var. Damadın naaşını camiye getirmişlerdi. Gidip cemedanisini aldım, başını kaldırdım ve elinden öptüm, yüzüme sürdüm. Sonra ‘evladım seferin mübarek olsun, merlik yolunda gittin, hakkın helaldir’ dedim” diye anlattı.  

Baba Gani Hasan da oğlunun naaşını karşıladıkları günü asla unutmadığını söyledi:

“Henüz ayaklarım iyileşmemişti. Büyük oğlum Kahraman döndü, ‘Erbil tamamen kontrol edildi’ dedi. Kardeşini sordum, sonra birlikte evden çıktık. Yolda akrabalarla karşılaştık, bizi görür görmez ağlamaya başadılar. ‘Piştivan şehit oldu’ dediler.”

Kuzeni Kamuran Çeto da, Piştvan ve diğer on arkadaşı ile birlikte Erbil-Ankawa yolu üzerinde Irak ordusuna ait karakolu bastıklarını anlattı:

“Sabah 08:00’da Erbil merkezine ulaştık, sıcak çatışmalar yaşanıyordu. İki saat kadar sürdü. Piştivan karakolun içinde şehit düştü. Buradaki üç komutanları esir alınmıştı.”

Kardeşi Hasan Gani de, o gün şehit haberi aldıklarını ve naaşını taşıyan aracın etrafındakilerin akrabaları olduğunu söyledi.

Hasan Gani, “Gidip baktım, üzerindeki elbiselerden tanıdım. Düğünde giydiği elbiseleriydi. Sabah gittiğinde görmüştüm” diye konuştu.

Piştivan şehit düştüğünde tam 21 yaşındaydı. Doğum günü de 11 Mart’tı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Ağrı Dağı / ANKA

İranlı dağcının cenazesi Ağrı Dağı’ndan indirildi

Açıklamada, 3 farklı bölgeye kurtarma istasyonları kurularak 4 bin 300 rakımda bulunan güvenli bölgeye getirilen kazazedenin naaşının dün saat 17.05 itibarıyla dağdan indirilerek sağlık ekiplerine teslim edildiği bildirildi.