AK Partili Kurt’tan Kürtçe seçmeli ders çağrısı

11-01-2023
Etiketler Abdurrahman Kurt Vahit Aba Kürtçe Seçmeli Dersler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – AK Parti MKYK Üyesi Abdurrahman Kurt, yaptığı Twitter paylaşımında Kürtçenin seçmeli ders olarak seçilmesi çağrısında bulundu.

Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri, Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı orta dereceli okullarda seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Ortaokullarda, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci başladı. Dersleri seçmek isteyen öğrenciler 20 Ocak’a kadar devam edecek bu süre zarfında başvuru yapabilecek.

Kurt, Türkçe ve Kürtçe/Kirmanckî yaptığı paylaşımda, “Yaşayan Diller ve Lehçeler kategorisinde ‘Zazaca’ veya ‘Kurmancca’yı çocuklarımız ve öğrencilerimiz için seçmeli ders olarak seçtirelim” ifadelerini kullandı.

 

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Vahit Aba başvuruların kayıt altına alınması için online başvuruların önemine dikkat çekerek “Sayının yükselmesini istiyorsak Kürt aileleri başvurularını bu sene online yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Başvuruların çoğunun kabul edilmediğini ifade eden Aba, “Geçen yıl yüzbinlerce başvuru olmasına rağmen bunun ancak 20 bini kabul oldu” şeklinde konuştu.

Aba, okul yöneticilerinin keyfi uygulamalarına dikkat çekerek “Okul müdürlerinin bu kendine özgü kabul etmeme, reddetme ve bu başvuruların yok edilmesini önlemek için bu yıl başvurularını online yapmaları gerekiyor ki bu başvurular kayda geçsin, kaybolmasın, Milli Eğitim’de yok edilmesin. Bu başvurular ancak bu yolla yerine ulaşabilir” diye belirtti.

 

Ayrıca, Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi de bu akşam saat 20.00’de #KurdîHilbejêre tagıyla Kürtçe seçmeli derslerin seçilmesine destek olmaya davet etti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli