Diyarbakırlı baba: Otizmli bireyler en büyük zorluğu toplumdan görüyor

08-08-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Otizm Toplum
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Diyarbakır’da yaşayan Saim Toprak, “Toplum olarak otizmin ne olduğunu bilmediğimiz için dışarıdan büyük baskı alıyoruz. Aile olarak da yıpranıyoruz. Çünkü çocuğa nasıl yaklaşacaklarını bilmiyorlar” dedi.

Otizm, doğuştan gelen bir davranış farklılığı olduğu halde toplum hala bu konuda fazla bir bilgiye sahip değil. Otizm hastalık değil farklılıktır. Bu nedenle Otizmli bireylerin farklılıklarının farkında olduğumuzu gösterdiğimiz taktirde anlayışlı bir tutum sahibi olabiliriz.

Diyarbakır’da yaşayan ve Deniz Toprak’ın babası Saim Toprak, aile olarak otizmle 2017’de tanıştıklarını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Toprak, “Deniz henüz 2.5 yaşındayken otizmle tanıştık ve o zaman otizmin ne olduğunu bilmiyorduk. Burada en önemli faktör devletin ve toplumun otizme bakış açısı. Çünkü hiç kimsenin bu konuda bir bilgisi yok, ne olduğunu bilmiyorlar. Ben de ilk başta ne olduğunu ve nasıl tepki vereceğimi bilmiyordum” dedi.

Çocuklara otizm teşhisi konulduktan sonra devletin yapması gereken en öncelikli şeyin aileyi ve sonra da toplumu bilinçlendirmek olduğunu anlatan Toprak, “Biz teşhis konulduktan sonra ne yapacağımızı bilmiyorduk. Ya özel bir kuruma başvuracaktık ya da doktor beyin özel muayenehanesine gidecektik ki bu bizi maddi olarak zorlardı. Devletin destek verdiği konular da var. İlk başta hangi yolda yürüyeceğinizi bilmiyorsanız kaybolursunuz. Bu geçen süre içerisinde çocuk da gelişemez. Siz de o girdiğiniz bunalımdan çıkamazsınız” diye anlattı.

Bu çocukların sosyal iletişim becerisinin zayıf olduğunu, çevresi ile kolay iletişim kuramadığını, örneğin göz temasına giremediğini anlatan Toprak, “Bu farkı anladığımızda hastaneye başvurduk ve bu teşhis edildi, ücretli devlet destekli eğitim aldık hala devam ediyor” diye konuştu.

Baba Saim Toprak, “En büyük zorluğu toplum karşısında görüyoruz. Toplum olarak otizmin ne olduğunu bilmediğimiz için dışarıdan büyük baskı alıyoruz. Aile olarak da yıpranıyoruz. Çünkü çocuğa nasıl yaklaşacaklarını bilmiyorlar. Yadırgıyorlar. En büyük zorluğumuz çevre ve toplum.

Otizm toplumdan ziyade ailede biten bir durumdur. Siz çocuğu ne kadar topluma kazandırmak isterseniz o kadar ilgi ve alaka ile dışarı çıkar. Spor, kitap okuma, gezdirme gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Toplum kabullenmedi diye aile kabullenmez diye bir durum yok. Önemli olan ailenin çocuğa yaklaşmasıdır.

En büyük problem ailenin durumu kabullenmemesidir. Bazen bu durum bazı ailelerde dağılmaya kadar varıyor. Bu durumda devletin ailelere psikolojik destek vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.   

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli