SÜLEYMANİYE/HALEPÇE – Çocuklar arasında menenjit vakaları artıyor

Erbil (Rûdaw) – Süleymaniye ve Halepçe kentlerinde çocuklar arasında menenjit vakaları artıyor. Süleymaniye'de sadece bir günde 17 çocuk menenjit rahatsızlığı nedeniyle hastaneye yatırıldı.

Son günlerde Süleymaniye ve Halepçe’de çok sayıda çocuk menenjit (beyni ve omuriliği saran meninks adı verilen zarın iltihaplanması) şikayeti ile hastanelere başvurdu.

Süleymani'deki Dr. Cemal Ahmadi Çocuk Hastanesi Müdürü Dr. Pişder Abdullah, sadece bir gün içerisinde 17 çocuğun menenjit şikayeti ile hastaneye yatırıldığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Dr. Abdullah, “Hergün bu şikeyetle başvuran hastalar oluyor, sayı değişiyor. Hastalarımız kısa sürede tedavi edilerek taburcu ediliyor” dedi.

Halepçe Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Müdür Yardımcısı Aras Hemesaid de, şu an hastanede 40 çocuğun menenjit nedeniyle tedavi gördüğünü söyledi.

Çocuklarda menenjit vakalarının son günlerde arttığını belirten Dr. Hemesaid, "Festivallerden mi, kalabalıktan mı oldu bilemiyoruz ama son günlerde ortalama 10 kişi bu şikayetle geliyor” dedi.

Hastalığın tedavisini yapabildiklerini aktaran Dr. Hemesaid, "Tedavi için elimizde yeterli ilaç bulunuyor. Şimdi artık çocukları tedavi için yurt dışına göndermek zorunda değil” diye belirtti.

Öte yandan Süleymaniye’nin Kelar ilçesinde de aynı şikayetle hastanelere başvurular yapıldı.

Kalar Devlet Hastanesi Müdürü Haris Muhammed, “Son günlerde 300'den fazla menenjit vakamız oldu; şu an 20 çocuk hala hastanede tedavi görüyor" dedi.

Menenjit nedir?

Menenjit beyni ve omuriliği saran meninks adı verilen zarın iltihaplı hastalığıdır. Hastalığın en genel bulguları ateş, baş ağrısı ve ense sertliğidir. Hastalığın etkeni virüsler, bakteriler ve parazitler olabilir. Bazı menenjitler kendiliğinden iyileşebilecek kadar hafif, bazıları ise hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilir. Menenjit en sık bebeklerde, çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür.

Menenjitin belirtileri nelerdir?

Erken menenjit belirtileri gribi taklit edebilir. Bir kaç saat yada gün içinde asıl menenjit belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen menenjit belirtileri şunlardır:

Baş ağrısı

Kusma

Yüksek ateş

Ense sertliği

Uykuya eğilim

Konsantrasyon zorluğu

Havale geçirme

Meningokok menenjitinde deri döküntüsü

Yeni doğan bebeklerdeki menenjit belirtileri:

Yüksek ateş

Sürekli ağlama

Hareketlerde yavaşlama

Uykuya eğilim

Beslenememe

Bıngıldakta kabarıklık

Bebeğin vücudunda veya boynunda sertlik