Diyet kola zararlı mı?

07-05-2017
Dr. Süleyman Yıldız
Etiketler Rûdaw Sağlık Diyet kola
A+ A-

Verilere göre her beş kişiden birinin gazlı içecek tercihi diyet kola. Son yıllardaki sayısız çalışma, diyet kola ile kilo artışı, diyabet, kalp ve diğer sağlık sorunları arasındaki ilişkileri ortaya koydu.

 

Yine son zamanlarda haberlere baktığımızda diyet kola içenlerin demans ve inmeye yakalanma ihtimalinin arttığı yazılmakta. Peki gerçekten de diyet kola ve diğer tatlandırıcı içeren içecekler sağlımıza zararlı mı?

 

Diyet kola, demans ve inme

 

Boston Üniversitesi araştırmacıları, felç geçiren veya demansı olan yaklaşık 4 bin 500 Amerikalı yetişkine ait son 10 yıllık hastane verilerini inceledi.

 

Araştırmacılar, hastaların sağlıklarını etkileyebilecek yaş, fiziksel aktivite, tüketim alışkanlıkları ve bel boyutu gibi çeşitli unsurları belirledikten sonra çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı.

 

Diyet kola veya diğer tatlandırıcılı içecekleri tüketenlerin tüketmeyenlere oranla, inme ve demansa yakalanma ihtimalinin üç kat daha fazla olduğunu ortaya koydular.

 

Üzerinde düşünülmesi gereken bir sonuç değil mi?

 

Uzun ömür için 10 altın kural:

 

1- Daha az yemeye çalışın

2- Zeytinyağı ve balık yağını hayatınızdan eksik etmeyin

3- İşlenmiş ürünlerden çok doğal ürünlere yönelin

4- Bol bol su tüketin

5- Bol bol ot-yeşillik tüketmeye çalışın

6- Şeker, un ve tuz ile aranıza mesafe koyun

7- Düzenli egzersiz yapın

8- Uyku süresi ve düzeninize dikkat edin

9- Hayatınızdan stresi atın, sevdiklerinizle daha çok vakit geçirin

10- Düzenli sağlık kontrolü yaptırın

 

Okur sorusu: Ürik asit neden yükselir?

 

Bir çoğunuz ürik asit yüksekliğinin fazlaca et tüketmekten kaynaklandığını bilir. Bu hem doğru hem de biraz eksik bir bilgi. Kanda aşırı ürik asit birikimi protein tüketiminden çok karbonhidratlardan fruktozun fazlaca tüketilmesi sonucu ortaya çıkar.

 

Özellikle de nişasta bazlı fruktozun ürik asiti yükselten en önemli etken olduğu belirtilmektedir. Şunu da belirtip yazımızı sonlandıralım: Ürik asit artışı, birçok hastalığın öncülü olan  metabolik sendromun bir parçasıdır. Ürik asit seviyeniz yüksek ise diyetini gözden geçirmenizde fayda var.

 

Sorularınız için: yildizsuleyman@ymail.com

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli