ÖZEL - Küçük Kiraz ve babası Garib'in büyük hayat mücadelesi

08-04-2023
Etiketler Garip Toptaş Kiraz Toptaş Epilepsi Elazığ
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Elazığ’da 6 yaşındaki Kiraz Toptaş isimli kız çocuğu Serebral Palsi, Epilepsi hastası. Küçük Kiraz hastalığı yüzünden yerinden bile kımıldayamıyor. Babası Garip Toptaş, bir yandan kızına hayat sevgisi aşılarken, bir yandan da medikal masrafları için sosyal medyadan çorap satıyor.

Elazığlı Gariban Toptaş’ın üç çocuğunun en büyüğü olan Kiraz henüz 6 yaşında. Ancak doğuştan beyin felci (Serebral Palsi) ve  sara hastalığı (epilepsi) olduğu için yerinden bile kımıldayamıyor, nöbet geçiriyor.

Baba Garip Toptaş, kızının sağlığı için sınırlı imkanlarla elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor.

Rûdaw’a konuşan baba Toptaş, küçük Kiraz’ın tedavisi için çok çırpındıklarını belirterek, “Tedavisi bir tek İsviçre’de var dediler. Buradan raporlarını doktorlara gönderdik. Ancak bu tür hastalıklarda tedavi için beynin fonksiyonlarının en az yüzde 30 çalışıyor olması lazım. Maalesef Kiraz’ın değerleri o kadar değil. Bu yüzden kızımınn tedavisinin imkansız olduğunu söylendi” dedi.

Tamamen bakıma muhtaç olan küçük Kiraz’ın babası ve annesi her an kızlarının başında bekliyor. Ona arkadaşlık ediyor, oyun oynuyor, günlük ihtiyaçlarını gieriyor. Küçük kız mamasını bile yarım saatte içebiliyor ama babası büyük bir sabırla kızının başında bekliyor. Ayrıca Kiraz belli aralıklarla sara nöbeti geçiriyor.

Baba Toptaş, bir yandan hergün kızına sevgi aşılarken bir yandan da medikal masrafları için mücadele ediyor. TikTok’tan açtığı hesap üzerinden Kiraz’ın tedavi masraflarını karşılamak için çorap ve erkek iç giyim ürünleri satıyor.

Toptaş, “Kiraz’ın medikal masrafları var. Fizik tedavi, egzersiz gibi. Bir işim var, çalışıyorum ancak hasta bakmak kolay değil, bunun için çevre yadırgasa da sosyal medya üzerinden yayın yapıyorum” diye belirtti.

Serebral Palsi Nedir?

Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.

Bu sebeple serebral palsinin belirti ve semptomları bebeklikte veya okul öncesi yıllarda ortaya çıkar. Genel olarak hareket bozukluklarına ve bunlarla ilgili anormal reflekslere, uzuvların ve gövdenin gevşekliğine veya sertliğine, anormal pozisyonda durmaya, istemsiz hareketlere, kararsız yürümeye veya bunların bir kombinasyonuna neden olur.

Serebral palsi geçiren bireyler yutma problemleri yaşayabilirler ve genellikle göz kaslarındaki bir dengesizlik nedeniyle gözlerini aynı nesneye doğru odaklamakta güçlük çekebilirler. Ayrıca kaslardaki kasılmanın sertliği nedeniyle bireyin vücudunun çeşitli eklemlerinde hareket aralığını azalmış olabilir.

Serebral palsinin günlük faaliyetler üzerindeki etkisi bireyden bireye büyük farklılıklar gösterir. Bazı vakalarda bireyin normal yürümesi mümkünken, diğer vakalarda yardım gerekli olabilir. Bazı bireylerde normal veya normale yakın zihinsel gelişim gözlemlenirken, diğerlerinde zihinsel engellerin çıkması mümkündür. Eş zamanlı görülen diğer durumların arasında epilepsi, körlük veya sağırlık da olabilir.

Epilepsi Nedir?

Gündelik dilde sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkar. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık %1’inin epilepsi hastası olduğu biliniyor.

Sara (Epilepsi), kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da daha sonra çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

En bilinen şekliyle epilepsi, nöbetler ile kendini belli eder. Epilepsi nöbetleri, ani şekilde ortaya çıkar ve beynin tümüne ya da belirli bir bölümüne yayılır. Epilepsi nöbet tipleri beynin hangi bölgesinde başladığına göre değişir. Bazı epilepsi nöbetlerinde bilinç kaybı, kontrolsüz vücut harekeleri olabileceği gibi, bazı nöbetlerde belirtiler silik hissedilir.

Çoğu epilepsi nöbeti 30 saniye ila 2 dakika arasında sürer. 5 dakikadan daha uzun süren bir nöbet varsa acil tıbbi yardım alınması gerekir.

Bazı epilepsi nöbetleri; uyuşukluk, hantal davranışlar, garip tat ve kokular alma, bozulan zaman ve mekan duygusu, az konuşma ve çok yavaş hareket etme şeklinde ortaya çıkabilir. Çoğu zaman, hastalar meydana gelen nöbetin sadece kısmen farkındadır.

Beyin travmaları, enfeksiyonları, tümörleri gibi beyinde hasara neden olacak durumlar bu hastalığa olabilir. Genetik etkenler de hastalıkta rol oynar.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli