Şahin avcılığı tutku olmuş; tanesi 100 bin dolara alıcı buluyor
Kamışlo (Rûdaw) – Rojava’nın Cezire bölgesinde şahin avcılığı yapan Aziz Halil, bu işe merak saldığını ve 12 yaşından beri şahin yakaladığını söyledi. Burada yakalanan şahinlerin bazıları Körfez ülkelerinde çok yüksek bir paraya alıcı buluyor.
Cezire bölgesinde yaşayan Aziz Halil (68), her yıl Eylül, Ekim ve Kasım aylarında ekibi ile birlikte kırsal bölgelere gidip şahin avcılığı yapıyor. Ekip, dünbünlerlerle saatlerce bu yırtıcı kuşların izini takip ediyor.
Rûdaw’a konuşan Halil, “12 yaşından beri bunu yapıyorum. Buralarda çok sayıda şahin yakaladım. Tabi Türkiye’de de yakaladım, Riwêdat tarafında da. İlk şahini yakaladığımda henüz küçüktüm. Ve bu artık bir merak oldu. Bugüne kadar 30-40 şahin yakaladım diyebilirim” dedi.
5 Ekim günü Kamışlo’nun köylerinde yakalanan bir şahin, 52 milyon Suriye lirası (20.800 dolar) karşılığınd asatıldı. Şahinlerin fiyatı, türüne, yaşına ve yapısına göre değişiyor.
Şahin avcısı Aziz Mahmud Halil de, “Bizim yakaladığımız türler daha çok Türkiye, İran ve Suriye’de yaşayan türden. Buradan renklerine, türlerine, yapılarına bakıyoruz. Daha bir yıl öncesine kadar da küçük bir şahinin fiyatı 1 milyon Suriye lirasına satılıyordu. Şimdi ise 50 ve 100 milyon liraya da alıcısı var. Şimdi kimin elinde iyi bir şahin varsa bu paraya alırım” dedi.
Şahin avcılığı bu bölgede gelenek haline gelmiş. Öyle ki “Şahin Avcıları Birliği” adıyla dernekleri de var. Şahin Avcıları Derneği’nin verilerine göre, bu yıl Rojava’nın Cezire bölgesinde 26 sahin yakalanmış.
Buralarda yakalanan şahinler Kürdistan Bölgesi veya Körfez ülkelerine 50 hatta 100 bin dolara satılıyor.
Zengin Araplar festival düzenliyor
Şahin, doğan gibi avcı kuşlar, Arap kültüründe önemli bir yere sahip. Şahin yetiştiriciliği Arap şeyleri arasında bir statü göstergesi olarak görülüyor.
Öyleki Körfez ülkelerinden Katar’da, Uluslararası Şahin ve Avcılık Festivali bile düzenleniyor.
“Prenslerin sporu” olarak adlandırılan geleneksel Şahin Festivali, Birleşik Arap Emirlikleri kurucularından Şeyh Muhammed Bin Zayed tarafından halk arasındaki sosyal ve siyasi bağı güçlendirmek için düzenleniyordu.
Bu sayedeki çok sayıda toplantı festival sırasında yapılıyordu.