İSTANBUL - Böbrek hastası Efrinli anne yoksulluk nedeniyle hastaneye gidemiyor

İstanbul (Rûdaw) – İstanbul’da ikamet eden Efrinli Hayat Yakup (55), böbrek hastalığı nedeniyle 3 aydır yatağa hapsolmuş. Aile, her seansı 200 dolar olan tedavinin masraflarını karşılayamadığını belirtiyor.

Rojava’nın Efrin kentinde malını ve mülkünü bırakarak 8 yıl önce çocukları ile birlikte göç eden Hayat Yakup İstanbul’a yerleşti.

İstanbul’da tuttukları evde 1200 TL kira ödeyen 12 kişilik aile, geçim derdinden çok şimdi de Hayat annenin hastalığı nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

Çeşitli sağlık sorunlarıyla boğuşan Yakup, son olarak böbrek rahatsızlığı nedeniyle 3 aydır yatalak durumda. Böbreklerinden rahatsız olan Hayat annenin haftada üç defa böbreklerinin yıkanması gerekiyor. Ancak her seans 200 dolar tuttuğu için aile bu masrafı karşılayamıyor.

Rûdaw’a konuşan Hayat Yakup, “İlk başta şeker hastasıydım. Ayaklarımdan beş defa ameliyat oldum, biraz düzeldi. Son 3-4 aydır yine ayaklarımdan sıvı akıyor. İlaç kullanıyorum fayda etmiyor” dedi.

Mikdat Yakup da annesinin ağır hasta olduğunu belirterek, “Hastaneye götürüyoruz yer yok diyorlar. Her defasında böbreklerini yıkamak için 200 dolar istiyorlar. Bu evde tek çalışan benim. 10 kişiyi besliyorum. Kimse de bize yardım etmiyor. Kızılayı aradım ama sizinle işimiz yok dediler. Nereye gidelim bilmiyorum. Yaşlı anam elimde, bir şey de yapamıyorum, satacak bir şeyimiz de yok” diye konuştu.

Kızı Dilşa Yakup da, “Medipol Hastanesine gittik, 7500 dolar istediler. Paramız yok, böbreğimi satayım dedim, olmaz dediler. Annemin böbreklerini yıkadığımızda sağlığı iyi oluyor ama yıkamayınca kötüleşiyor” dedi.

Efrin’in Cindiris ilçesinden gelen Hayat annenin kızı Nazliye Yakup da eşi ve 4 çocuğu ile birlikte aileye sığınmak durumunda kalmış. Nazliye’nin eşi hasta ve çalışamadığı için ev sahibi tarafından evden çıkarılmış.

Nazliye Yakup, “Oğlum çalışıyor ama yetmiyor. Ben çalışamıyorum, hasta anneme bakıyorum. kardeşim bize bakıyor, geçimimizi sağlıyor” diye belirtti.

Doktorlar, Hayat annenin böbreklerinin bir an önce yıkanması gerektiğini söylüyor. Aksi halde bu beynini ve diğer tüm organlarını iflasa götürecek.

Türkiye'de mülteci karşıtları, mültecilerin hastanelere ücretsiz gittiğini ve bu ülkenin vatandaşlarından daha iyi koşullarda yaşadığını ileri sürüyor. Ancak, İstanbul'un Bağcılar ilçesindeki bu evde yaşanan gerçek, bunun doğru bir iddia olmadığını kanıtlıyor.