Meme kanseri için yeni bir yol haritası açıklandı

04-02-2023
Etiketler DSÖ Meme Kanseri Yol Haritası
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO – World Health Organization), 2040 yılına kadar 2,5 milyon kişiyi meme kanserinden kurtarma hedeflerine ulaşmak için yeni bir yol haritası olarak “Meme Kanseri Küresel Girişim Çerçevesi” planını yayımladı.

Planın amacına ulaşılması için “erken teşhis için sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, zamanında teşhis ve meme kanserinin kapsamlı yönetimi” hedeflerinin uygulanması öngörülüyor.

Dünya genelinde her yıl 2,3 milyon meme kanseri vakasına rastlanıyor. Bu da meme kanserini yetişkinler arasındaki en yaygın kanser türü yapıyor.

Ülkelerin yüzde 95'inde meme kanseri, kanserden kaynaklanan kadın ölümlerinin birinci veya ikinci sebebi durumunda. Yine de meme kanserinden kurtulma oranları, ülkelerin refah seviyelerine göre farklılık gösteriyor. Nitekim meme ve rahim ağzı kanserinden kaynaklanan ölümlerin yüzde 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşanıyor.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC - The International Agency for Research on Cancer) araştırmasında, 2020’de 4,4 milyon kadının kanserden öldüğü ve bu ölümler neticesinde 1 milyon çocuğun yetim kaldığı tahmin ediliyor.

Annelerini kanserden kaybeden çocuklar, yaşamları boyunca sağlık ve eğitim açısından dezavantajlı duruma düşüyor. Bu da birçok durumda nesiller arasında kronik sosyal bozulmaları beraberinde getiriyor.

DSÖ’nün 3 Şubat’ta yayınladığı “Meme Kanseri Küresel Girişim Çerçevesi” planında, öneri olarak şu 3 adıma yer veriliyor:

1. Ülkelere meme kanseri erken teşhis programlarına odaklanmalarını tavsiye etmek. Böylece meme kanseri vakalarının en az yüzde 60'ı erken evre hastalık olarak teşhis ve tedavi edilebilecektir.

2. Meme kanserini, ilk belirtilerinden sonraki 60 gün içinde teşhis etmek sonuçlarını iyileştirebilir. Tedavi, tanılamadan sonraki ilk üç ay içinde başlamalıdır.

3. Hastaların en az yüzde 80'inin önerilen tedaviyi tamamlayabilmesi için meme kanserini yönetmek.

DSÖ, bu planın uygulanması hâlinde milyonlarca ölümün önüne geçebileceği gibi kanserin sonraki nesiller üzerindeki olumsuz etkisinin de engellenebileceğine yer verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli