Kırgızistan’da 21 yıldır Kürdistan bayrağı dalgalanıyor

01-04-2024
Kamiz Şeddadi
Etiketler Kırgızistan Bişkek Kürdistan Bayrağı Kırgızistan Kürt Derneği Ramazan Seyidov
A+ A-

Bişkek (Rûdaw) - Kırgızistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti. Bugün dünyanın 123 ülkesiyle diplomatik ilişkisi olan ülkede yalnızca 83 ülkenin diplomatik temsilciliği bulunuyor. Başkent Bişkek'in merkezinde dünyanın bağımsız devletlerinin bayraklarının yanında Kürdistan Bayrağı da göndere çekilmiş durumda.

Bu 21 yıl önce Kırgızistan Kürt Derneği Başkanı Ramazan Seyidov'un girişimi ve çabaları sayesinde gerçekleşti. 

Rûdaw’a konuşan Ramazan Seyidov, “2004 yılında bir heyetle Kürdistan Bölgesi'ne gittik. Orada dönemin başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştük. Kırgızistan ve Orta Asya Kürtlerinin yaşamına dair uzunca konuştuk. Konu öyle bir yere geldi ki, ben ‘temel atılmasını istiyoruz’ dedim, o ise böyle bir şeyin olabileceğine ihtimal vermedi. ‘Biz orada yaşıyoruz, o milleti, devleti iyi tanıyoruz siz evet derseniz biz hazırız’ dedim. O da ‘siz yaparsanız derseniz biz de hazırız’ deyince dönüşte devlet kademeleriyle 3-4 ay çalıştık. Resmi olarak Kürdistan adına bayrak asıldı ve Kürdistan Temsilcisi Xoşevi Babekir gelip resmi protokolü imzaladı. Kırgız devleti yetkilileri de imzaladı. Parlamenter ve diplomatların katılımı ile bayrağın göndere çektik” dedi.

Kırgızistan’da şu an Kürdistan Bölgesi’nin resmi temsilciliği bulunmuyor. Ancak ülkedeki Kürtler, Kürdistan bayrağının resmi olarak sadece buradaki başkentte dalgalandırılmasından gurur duyuyor.

İş insanı Telmanê Seîd, “Bu bir guru kaynağıdır. Bu onur veriyor, burada Kırgızistan’da Kürdistan bayrağı diğer milletlerin bayrağı ile birlikte dalgalanıyor. Bu çok büyük bir şey. Dost ve arkadaşlarımız diğer ülkelerden geldiklerinde buraya getirip gösteriyoruz, buna inanamıyorlardı, gelip gotoğraf çekiyorlar, seviniyorlar” diyerek duygularını dile getirdi.

Kürdistan bayrağının bulunduğu ana cadde 20 yıldır hem Kırgızitan’daki Kürtler hem de yurt dışından gelenler için bir uğrak yeri olmuş durumda.

İş insanı Eliyê Mistefa da, “Burası büyük bir park ve şehrin merkezi. Buradan geçerken geçerken fotoğraf çekip arkadaşlarımıza gönderiyoruz. Kürtlerin bayrağı bu, yüreğimizdir. Bayrağımız diğer ülkelerin bayrakları ile Kırgızistan'da hep dalgalanıyor. Bu yüzden mutlu ve gururluyuz. Bayrak, Rusların deyimiyle devletin simgesidir” diye konuştu.

Kırgızistan Kürtleri bazı devletlerin talep ve baskısına rağmen Kırgız hükümetinin bayrağı indirmeyi reddetmesinden mutlu. 

Kırgızistan Kürt Derneği Başkanı Ramazan Seyidov, “Bayrağın burada bulunması büyük bir gururdur. Biliyorsunuz bir millet devletsiz, sahipsiz olunca bayrağın değeri insanlar için çok ama çok büyüktür. Doğrusu bu bayrak altında çok iş yapmak isterdik. Maalesef Irak devleti ile Kırgızistan arasında diplomatik bir ilişki yok. Neden bir temel oluşturulmasını istiyorum?  Kırgızistan'ın küçük bir ülke evet ama Birleşmiş Milletler'de söz sahibidir, devlettir. İki yıl önce Kürdistan'a gittik, Kürdistan diasporası inşa ediliyordu. Başkan Mesud Barzani 30 kişilik heyetimizi kadar kabul etti ve bize ‘Yaşadığınız devletlerin Kürt halkının dostu olmasını istiyoruz’ dedi. Lobi oluşturumlasını istedi. Lobi nasıl oluşur? Kürtlerle Kırgızistan arasında karşılıklı gidip gelmekle olur” ifadelerini kullandı.

Kırgızistan'da yaklaşık 20-25 bin Kürt yaşıyor. Bunların tamamı geçen 1940'lı yıllarda Sovyetler Birliği'ndeki komünist rejimi tarafından Kafkas cumhuriyetlerinden sürgün edildi. Zorlu bir geçmişe rağmen bugün dillerini korumuş ve hala yurseverlik ruhu ile yaşıyorlar.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Ağrı Dağı / ANKA

İranlı dağcının cenazesi Ağrı Dağı’ndan indirildi

Açıklamada, 3 farklı bölgeye kurtarma istasyonları kurularak 4 bin 300 rakımda bulunan güvenli bölgeye getirilen kazazedenin naaşının dün saat 17.05 itibarıyla dağdan indirilerek sağlık ekiplerine teslim edildiği bildirildi.