Neden makarna tüketelim?

01-01-2017
Dr. Süleyman Yıldız
Etiketler Rûdaw Sağlık Dr. Süleyman Yıldız Makarna Diyet
A+ A-

Makarnayı sevmeyenimiz yok gibi. Öğrenci evinden kurtulduktan sonra biraz arayı açıyor olabiliriz ama kabul edelim makarna sever bir toplumuz. Ancak makarnayı esasen hamurdan ibaret, lezzetinden öte bir özelliği olmayan ve kilo aldırıp sağlıksız bir besin olduğunu düşünen de çoktur. Bir çok çalışmanın ortaya koyduğu gibi mevzunun tam olarak öyle olmadığı artık kesin.

 

Neden makarna tüketmeliyiz sorusuna başlıkları sıralamadan önce şunu hemen belirtmekte fayda var: Yazılarımda baz aldığım bilimsel yayın ve çalışmalar özellikle güvenirliği ve alıntı sayısı yüksek olup tanınmış üniversitelerin çalışmalarından oluşmaktadır. Bu yüzden yazıda belirttiğim hususların tıp dünyasında genel olarak kabul gördüğünü bilmenizi isterim.

 

Diyet dostu makarna

 

Tam buğdaydan yapılan makarna gerçek bir diyet dostudur. Kilo almayı bırakın midenizi uzun süre tok tutarak kilo kontrolü hatta kilo vermenizi sağlar. Evet yanlış okumadınız. Makarna A, B1, B2 vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden çok zengin bir gıda. Makarnadaki yağ ve sodyum oranı çok düşük. Bu içeriği sayesinde enerji verir, kötü kolesterol seviyenizi düşürür. Diyet yapanlar şunu asla unutmasın: Makarnanın kendisi diyetinize sadık bir dosttur. Çekinmeden diyet programınıza ekleyebilirsiniz. Kilo aldıran husus dikkat edilmeyen makarna sosudur.

 

Ekonomik ve lezzetli

 

Özellikle öğrenci-bekar evlerinde kalanların bildiği üzere makarna bütçe dostudur. Az malzeme ile çok farklı tatlar ortaya koyabilirsiniz. Bazı anneler daha sağlıklı olsun diye makarnanın kendisini evde imal edip tüketmekte ki bu da ayrı bir zevk ve memnuniyet kaynağı olmaktadır. İster marketten alın ister evde kendiniz yapın, makarna çok uzun süre bozulmadan muftağınızda kalabilmektedir.

 

Makarna ile birçok alternatife sahipsiniz

 

İster başlangıçta, ister tavuk, balık, köfte gibi yemeklerin servisinde tabakta bir parça veya bizim genel olarak sevdiğimiz gibi ana öğün olarak tüketebilirsiniz. Makarnayı ekmekle tüketmek gibi değişik bir alışkanlığımız olduğudan şunu özellikle belirtmek istiyorum: Ekmek sağlıklıksız bir besin değildir. Bu konuda herkes hem fikir ancak her şeyin aşırısında olduğu gibi ekmeği aşırı tüketmekte pekala zararlı. En azından ana öğünü makarnanın oluşturduğu menünüzde ekmek tüketimini kısıtlamaya çalışın.


Hazırlaması kolay

 

Gerek makarnanın pişirilmesi gerekse birçok sosun hazırlanması pek zahmet vermemekte. Burada altını çizeceğim husus ise makarnanın ne kadar haşlanacağı. Çok değil, az pişmiş makarnayı (yani dişe gelir sertlikte) tercih edin. Sıcak değil, soğuk yemeye çalışın. Mümkün olduğu sürece makarnayı bol proteinle gıdalarla soslandırmanın bir yolunu bulun. Mesela kıyma ekleyin, yoğurt ekleyin (özellikle sarımsaklı), peynir ilave etmeyi deneyin. Tekrar söylemek gerekirse az pişmiş/dişe gelen, sıcak olmayan, dinlenmiş kararında bir makarnanın kilo yapmayacağına emin olabilirsiniz.

 

Kanseri önleyebilir mi?

 

Yapılan bazı araştırmalar özellikle tam buğday makarnayı tüketen toplumlarda çok daha az mide ve kolon kanserinin görüldüğünü göstermektedir. Bir zamanlar efsane gözüyle bakılan bu konu artık neredeyse kesinlik kazanmış durumda. Lifli içeriği sebebiyle midede kolay sindirilen ve bağırsak pasajından kolay geçen makarnanın gerçekten de kanseri önlemesinde mantıklı fizyolojik hususlar bulunmaktadır.

 

Yüksek tansiyonu ve diyabeti olanlar için makarna

 

İçeriğinde az miktarda tuz bulunduran makarna özellikle yüksek tansiyonun önüne geçilmesinde faydalı olabilmektedir. Makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir. Makarnanın glisemik yükü ekmekten daha düşük (ortalama 40 küsür). Bunun nedeni ise makarnanın sert durum buğdayından yapılmasıdır. Durum buğdayının unu normal una göre daha yoğun, diğer unlardan daha fazla protein içeriyor.

 

Ekmeğe kıyasla daha az tuz ve daha az karbonhidrat içeriğine sahip makarnayı bu tür sağlık sorunu olanlar ekmeği azaltıp yerine makarnayı daha fazla tüketmeliler. Ayrıca soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamasına yol açıyor. Bu da kan şekerinin düzenlenmesine katkı sağlamakla birlikte daha az açlık hissesine neden oluyor.

 

Glisemik yük nedir?

 

Glisemik yük tüketilen şekerlerin ne kadar hızlı kan akımına geçişini gösteren parametredir. Sağlıklı besinler daha az glisemik yüke sahiptir. Düşük glisemik yüke sahip besinleri tüketmek obezite ve diyabeti önlemede önemlidir.

 

OKUR SORUSU


Bir okurumuz sınava hazırlandığını ve eczanelerde “hafızayı güçlendirdiği” söylenen ilaçların alınmasında fayda olup olmayacağını sormuş. Koenzim Q10 içeriğine sahip multivitamin ilaçları alabilirsiniz. Multivitaminler enerjinizi yükseltip ders başında uykunuzun gelmesini engelleyip odaklanmaınızı artırmaya yaraken, koenzim Q10 da hafızanızı kuvvetlendirmenize yardımcı olur.

 

Diğer bir alternatifte Ginkgo Biloba içeriğine sahip multivitamin ilaçları tüketmek. Ginkgo Biloba ekstresi beyin kan akımını artırmakta ve hafızayı pekala güçlendirmektedir. Bu iki farklı multivitamin kürlerini eczanelerde bulabilirsiniz.

 

2017 yılının hepimize daha çok huzur, sağlık getirmesi dileğiyle. Sağlıcakla kalın...

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli